Tehyn Rytkönen potilasturvallisuus­lain läpi­menosta eduskunnassa: ”Hoitajat eivät unohda koskaan”

Eduskunta hyväksyi tänään maanantaina kiistellyn potilasturvallisuuslain äänin 109–38.

Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan potilasturvallisuuslaki kajoaa vahvasti hoitajien perusoikeuksiin yhden kaupungin yhtä kaupunginosaa koskevan neljän päivän työnseisauksen takia.

19.9.2022 17:57

Hoitajaliitto Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo olevansa pettynyt potilasturvallisuuslain hyväksymiseen.

– Olen surullinen, vihainen ja pettynyt. Tuntuu siltä, että valtiojohto ei nyt ymmärrä kaikkia seurauksia. Hoitajat eivät unohda. Osa heistä on jo äänestänyt jaloillaan ja sitä kehitystä voi olla vaikea saada pysähtymään, vaikka hoitajia tyydyttävä palkkaratkaisu ennemmin tai myöhemmin syntyykin, Rytkönen sanoo Tehyn tiedotteessa.

Eduskunnan maanantaina hyväksymä potilasturvallisuuslaki mahdollistaa suojelutyön määräämisen hoitajille työtaistelun aikana.

Lue lisää: Eduskunta hyväksyi potilasturvallisuus­lain – katso miten kansanedustajat äänestivät

Rytkösen mukaan laki kajoaa vahvasti hoitajien perusoikeuksiin yhden kaupungin yhtä kaupunginosaa koskevan neljän päivän työnseisauksen takia.

Hänen mukaansa muitakin keinoja olisi ollut.

Rytkösen mukaan Eduskuntatalon portailla viime perjantaina vihreiden, vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja sosialidemokraattien edustajat sanoivat mieltä ilmaisemaan tulleille hoitajille, että rahoitus hoitajien palkkojen korjaamiseen kyllä löytyy, kunhan vain sopimus syntyy.

– Rahoitus siis on, miksi sopimusta ei sitten synny? Pallo pyörii koko ajan takaisin KT:n suuntaan. KT:n ylimmän päättävän elimen valtuuskunnan puoluejako on sellainen, että nuo samat edellä mainitut puolueet voisivat valtuuskunnassa päättää hoitajien palkankorotukset turvaavasta ratkaisusta. Miksi ihmeessä näin ei ole toimittu ja hoidettu aikaa sitten asia pois päiväjärjestyksestä? Rytkönen kysyy.

– Maailmalla seurataan nyt Suomen tapahtumia. Nämä ammatit ovat kansainvälisiä ja hoitajapula on maailmanlaajuinen.

Tästä eduskunnan äänestyskartasta voit katsoa, miten kansanedustajat äänestivät potilasturvallisuuslaista.

Hallituspuolueiden rivit pitivät vasemmistoliittoa lukuun ottamatta. Lakia vastaan äänesti 30 perussuomalaista, viisi vasemmistoliiton edustajaa ja kolme kristillisdemokraattia.

Kansanedustajat Anna Kontula (vas), Katja Hänninen (vas), Markus Mustajärvi (vas), Jari Myllykoski (vas) ja Suldaan Said Ahmed (vas) äänestivät potilasturvallisuuslakia vastaan. Vasemmistoliitolla on 16 kansanedustajaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?