Marin kertoi vihdoin – oli Scholziin yhteydessä teksti­viestillä Uniper-neuvotteluista

Perussuomalaiset tekee hallitukselle välikysymyksen energiamarkkinoiden toiminnasta, sähkön hinnasta ja hallituksen Fortum-politiikasta.

Pääministeri Sanna Marin eduskunnassa Helsingissä 8. syyskuuta 2022

8.9.2022 14:41 | Päivitetty 8.9.2022 18:35

Pääministeri Sanna Marin (sd) antoi torstaina eduskunnalle ilmoituksen Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan vaikutuksista eurooppalaisiin energiamarkkinoihin.

ISTV lähetti kyselytunnin ja sitä seuranneen pääministerin ilmoituksen suorana lähetyksenä.

EU:n energiaministerit ja valtiovarainministerit kokoontuvat perjantaina epäviralliseen hätäkokoukseen puimaan energiakriisiä eurooppalaisella tasolla.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) mukaan Suomi suhtautuu EU-kokouksissa avoimesti kaikkiin ehdotuksiin, jotka painavat alas venäläisen maakaasun hintaa.

– Ajattelen niin, että varmasti parhaimmat vastaukset löytyvät maakaasun hinnan tavalla tai toisella sääntelystä, ennen kaikkea venäläisen maakaasun hinnan sääntelystä, koska se aiheuttaa nyt ongelmat aina suomalaiselle sähkönkäyttäjälle asti, Saarikko sanoi eilen keskiviikkona eduskunnassa.

EU-komissio esittää hintakattoa Venäjän kaasulle, windfall-veroa energiayrityksille ja velvoittavia toimia sähkönkulutuksen rajaamiseksi suurimman kulutuksen hetkinä.

Lue lisää: Suomi tukee maakaasun hintakattoa EU:n hätäkokouksessa – Saarikko: ”Venäjälle ei anneta periksi energiasodassa”

Lue lisää: EU:n komissio esittää hintakattoa venäläiselle kaasulle

Oppositiosta on myös vaadittu hallitukselta selvennystä energiayhtiö Fortumin tilanteesta ja sähkömarkkinoiden kriisiytymisestä.

Oppositio vaatii myös vastauksia valtionyhtiö Fortumin tytäryhtiön Uniperin kanssa heinäkuussa solmitusta pelastuspaketista. Perussuomalaiset on vaatinut selvitystä myös siitä, oliko hallitus päätöksenteon aikana toimintakykyinen pääministerin juhlinnan keskellä.

Heinäkuussa Fortum solmi Saksan valtion kanssa vakauttamispaketin, jonka myötä Saksan valtio hankkii Uniperista 30 prosentin osuuden ja Fortumin osuus yrityksessä laskee 56 prosenttiin lähes 80 prosentista. Osana pakettia Saksan valtio on sitoutunut tukemaan Uniperia 7,7 miljardin euron suuruisella rahoituksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?