Kommentti: Demarit voivat huokaista helpotuksesta: Marinin biletyskohu ei pudottanut kannatusta perikatoon – mutta mitä tekee Fortum-keskustelu ja sähkön hinta?

Sdp:ssä huokaistiin aamulla helpotuksesta. Pääministeri Sanna Marinin (sd) bilekohusta huolimatta puolueen kannatus tippui vain vajaalla prosenttiyksiköllä Ylen tuoreimmassa gallupissa, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Sdp saa huokaista helpotuksesta – ainakin toistaiseksi.

8.9.2022 8:21

Ylen tuoreinta gallupia odotettiin jännittyneissä tunnelmissa, eikä vähiten demarileirissä.

Helpotus oli taatusti suuri, sillä puolueen kannatus oli pääministeri-puheenjohtaja Sanna Marinin (sd) näkyvästä, pääministeri-instituutiota ravistelleesta bilekohusta huolimatta tippunut vain 0,9 prosenttiyksikköä 19,4 prosenttiin.

Perikato ei koittanutkaan.

Petteri Orpon Kokoomus istuu tukevasti ykköspaikalla. Se on lisännyt kannatustaan saman verran kuin Sdp:ltä on tippunut. Kokoomusta äänestäisi 24,2 prosenttia suomalaisista.

Kaula kakkosena olevaan Sdp:hen on 4,8 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten kannatus on ennallaan (16,2 %), kepulla jopa lievää nousua (11,7 %).

Kannattaa noteerata sekin, että tässäkin gallupissa vain kokoomus ja Sdp saavat paremman tuloksen kuin viime eduskuntavaaleissa.

Mutta tarina ei lopu tähän, vaan jatkuu latautuneena, voisi sanoa jopa sähköisenä.

Kyse on kirjaimellisesti sähköstä – ja Fortumista.

Politiikan syksy on vasta käynnistymässä, ja alkava syys- ja talvikausi tulee olemaan mustin ja kovin sekä poliittisesti että taloudellisesti mies- ja naismuistiin.

Poliitikkojen kriisitietoisuus heräilee pikku hiljaa, samoin kansalaisten.

Kun postiluukusta alkaa tipahdella sähkölaskuja, jotka saattavat ylittää kansalaisten maksukyvyn kipurajan, seurataan myös hallituksen toimia eri vinkkelistä.

Siitä huolimatta, että liki kaiken taustalla on Vladimir Putinin hyökkäys Ukrainaan ja yritys saada Eurooppa sekaisin energian hinnasta.

Marininkaan osalta kesällä alkanut kriisi ei totisesti ole ohi.

Tänään on eduskunnan kyselytunti ja sen päälle pääministerin ilmoitus Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista eurooppalaisiin energiamarkkinoihin.

Oppositio huutaa kurkku suorana, mitä Marin teki tai jätti tekemättä, kun heinäkuun juhlimisen aikaan Suomi ja Fortum tekivät kalliin sopimuksen Saksan kanssa Fortumin tytäryhtiön Uniperin jatkosta.

Lue lisää: Muistiot vahvistavat: Saksa sai tahtonsa läpi Uniper-neuvotteluissa – Fortum pyysi apua ”korkealta poliittiselta tasolta”

Sdp:n tuskaa lisää se, että kun oppositio syyttää Marinin pakoilleen Fortum-Uniper -sotkussa vastuutaan, myös varsinainen vastuuministeri löytyy Sdp:stä.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd).

Siksi keskustelu elää, ja sen vaikutuksen voivat näkyä tulevissa gallupeissa.

Perjantaina EU:n energiaministerit kokoustavat ja komissiolta on kuultu jo uusia esityksiä. Hallitukselle olisi kullanarvoista, että sieltä tulee toteuttamiskelpoisia keinoja, jotka tekevät energian hinnan siedettäväksi.

Lue lisää: Suomi tukee maakaasun hintakattoa EU:n hätäkokouksessa – Saarikko: ”Venäjälle ei anneta periksi energiasodassa”

Eikä tuossakaan vielä kaikki:

On hoitajamitoitusta, mahdollinen lakkotalvi, hoitajien palkat, hyvinvointialueet, yleinen inflaatio ja ties mitä.

Oma lukunsa on hallituksen velkaantumispolitiikka, josta kokoomus saattaa saada lisää tuulta purjeisiinsa

Miljardit ovat vilisseet silmissä, kun nykyinen hallitus on nostanut valtion velkapiikin 150 miljardin ja valtion korkomenot nousevat tappiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?