Ministeri Tuppurainen miljardi­lainasta: Fortumin ei pidä antaa joutua polvilleen Putinin edessä

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen mukaan Fortumin tilanne vaati välitöntä ratkaisua ja sen vuoksi yhtiölle järjestettiin erillinen laina.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen mukaan Fortum ei voi käyttää lainaa tytäryhtiönsä Uniperin vakuusvaatimuksen kattamiseen.

6.9. 13:40

Valtio-omistaja on järjestänyt Solidiumin kautta Fortumille määräaikaisen siltarahoituksen pohjoismaisten sähkön johdannaismarkkinoiden vaikean tilanteen vuoksi. Fortum saa nostaa 2,35 miljardin euron lainan.

– Tässä ei ole kyseessä pääomitus eikä tappioiden kattaminen, vaan siltarahoituksen käyttötarkoitus on tiukasti rajattu johdannaispörssin vakuuksiin, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

– Fortumin ei pidä antaa joutua polvilleen (Vladimir) Putinin edessä.

Laina on nostettavissa heti, ja se on tarjolla Fortumille 30. syyskuuta asti.

– Myöhemmin Fortumilla on mahdollisuus hakeutua eilen julkistettuun laajempaan kansalliseen ohjelmaan mukaan, Tuppurainen sanoi.

Hallitus esittää 10 miljardin euron laina- ja takausohjelmaa energiayhtiöille. Paketti on osa valtion lisätalousarviota, jonka täytyy käsitellä eduskunnassa.

Tuppuraisen mukaan erikoisjärjestely Fortumin osalta oli välttämätön, koska Fortumia koskeva järjestely oli ratkaistava välittömästi.

– Kysymys oli siis kiireestä, jonka edessä tämä ratkaisu oli nopeiten toteutettavissa oleva.

Hänen mukaansa keskustelua lainatarpeesta oli kuitenkin käyty Fortumin kanssa jo pidempään.

Laina-aika on enintään 12 kuukautta ja marginaali on 10 prosenttia ensimmäiseltä kuudelta kuukaudelta ja 12 prosenttia jälkimmäiseltä kuudelta kuukaudelta.

– Järjestelyn ehtona on Solidiumille suunnattava maksuton osakeanti, joka antaa Solidiumille yhden prosentin osuuden yhtiöstä.

Järjestelyn ehtona on myös se, että Fortumin hallituksen ja johdon palkitsemista rajoitetaan.

Tuppuraisen mukaan yhtiön hallituksen palkkoihin ja palkkioihin ei tehdä uusia korotuksia vuosina 2022–23 eikä Fortumin johtoryhmän jäsenille makseta lyhyen eikä pitkän aikavälin kannustimia, jotka kertyvät vuosilta 2022 ja 2023 eikä johtoryhmän palkkioihin tehdä korotuksia.

Tuppuraisen mukaan Fortumille myönnettävää lainaa ei voi käyttää Fortumin tytäryhtiön Uniperin vakuusvaatimuksen kattamiseksi.

Fortum on sähkömarkkinoiden yksi suurimmista toimijoista ja sen vuoksi sen käteisvakuusvaatimukset ovat Tuppuraisen mukaan miljardeissa.

– Nousu on ollut huimaa viimeisten viikkojen ja kuukausien aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?