Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus työstää budjettiriihessä sähköpakettia, jolla tuetaan korkeiden sähkölaskujen kanssa kamppailevia suomalaisia.
Sähkön arvonlisäveron alentamista pidetään jo varmana, mutta sen ei katsota yksistään riittävän.
IS:n tietojen mukaan sähkön arvonlisäveroa laskettaisiin kymmeneen prosenttiin nykyisestä 24 prosentista. Arvonlisäveron alennus pienentäisi jokaisen sähkölaskua 11,3 prosenttia.
Kotitalouksien tueksi haetaan IS:n tietojen mukaan lisäksi kotitalousvähennystyyppistä ratkaisua. Sähkölaskut saisi vähentää verotuksessa, jos tietyt reunaehdot täyttyvät. Vähennykseen eivät vaikuttaisi tulot.
Kuten kotitalousvähennyksessäkin, uudessa sähkövähennyksessä olisi omavastuuosuus, jonka ylittävästä osuudesta vähennyksen saisi ja sähkölaskusta saisi vähentää tietyn prosenttiosuuden verotuksessa. Vähennykselle tulisi myös maksimi eli kuinka paljon enintään verotuksessa saa vähentää sähkökuluja.
IS:n saaman esimerkkilaskelman mukaan sähkön arvonlisäveron alennuksen ja verovähennyksen yhteisvaikutuksesta noin 2 000 euron sähkölaskusta omavastuuosuudeksi jäisi tuhat euroa. Sen sijaan alle 500 euron sähkölaskusta ei saisi verovähennystä, vaan ainoastaan arvonlisäveron alennuksen.
Myös niiden ihmisten, joiden tulot eivät riitä verovähennykseen, sähkölaskuja tuettaisiin toimeentulotuen tai sosiaaliturvan kautta. Ideana on ollut, että tarveperustaista tukea haettaisiin esimerkiksi Kelasta.
Pienituloisille suunnatun tukimuodon räätälöintiä on pidetty haastavana. Huolta on esimerkiksi siitä, että hakemukset ruuhkauttavat järjestelmän ja tukien maksatus viivästyy.
Sen sijaan kotitalousvähennykselle on jo olemassa mekanismi ja sähkövähennyksen toteutumista pidetään todennäköisenä.
Toimet olisivat määräaikaisia ja ne koskisivat talvikautta.
Sähköntuottajien voittojen verottamiseen tarkoitettua windfall-veroa on pidetty neuvotteluissa pöydällä erityisesti vasemmistoliiton tahdosta, mutta valtiovarainministeriö ei innostu siitä.
IS:n tietojen mukaan windfall-verosta saatetaan kuitenkin tehdä selvitys.
Sähkön hintakattoa yritetään edistää EU-tasolla, mutta pelkästään kansallisesti sen käyttöönottoa ei kaavailla.
Sähköpaketin lisäksi hallitus valmistelee inflaation torjuntapakettia, johon sisältyy toimia erityisesti lapsiperheille.
IS:n tietojen mukaan pakettiin kuuluisi ylimääräinen lapsilisä, jota on kaavailtu maksettavaksi joulukuussa. Ylimääräiseen lapsilisään esitetään rahaa tänä vuonna annettavassa lisätalousarviossa.
Ylimääräinen lapsilisä ei leikkaa toimeentulotukea eikä työmarkkinatukea.
Lisäksi varhaiskasvatusmaksuja aiotaan alentaa ensi vuoden alussa. Varhaiskasvatusmaksujen alennus on ainoa pysyvä toimi sähkön hinnan nousuun ja inflaation torjuntaan tähtäävissä paketeissa.
Sosiaalietuuksiin ollaan esittämässä IS:n tietojen mukaan määräaikaisia toimia vuodelle 2023.
Näitä ovat muun muassa yksinhuoltajakorotukset, mutta myös muille tarkasti kohdennetuille haavoittuville ryhmille on tulossa korotuksia.
Myös asumistuen lämmityskulujen korottaminen on ollut esillä.
IS:n tietojen mukaan ylimääräiset sosiaaliturvan indeksikorotukset eivät ole enää pöydällä, sillä ylimääräinen indeksikorotus tehtiin jo elokuun alussa ja seuraava on luvassa normaalin rytmin mukaisesti tammikuun alussa.
Hallitus keskeytti budjettineuvottelut Säätytalolla keskiviikkona iltapäivällä. Neuvottelijat odottivat valtiovarainministeriöstä arvioita sähköpaketin eri toimien vaikutuksista ja kustannuksista.
Hintalappujen laskeminen on vaikeaa, sillä sähkön hinnan kehitystä ei tiedetä eikä myöskään ole tietoa siitä, minkälaisia sopimuksia ihmiset ovat solmineet sähköyhtiöiden kanssa.
Viisikko jatkoi vielä neuvotteluja keskiviikkoiltana. Koko hallitus kokoontuu jälleen torstaiaamuna.
PÄIVITYS 31.8.2022 klo 20.22: Juttuun lisätty uusia tietoja.
Lue lisää: Näin puolueet hillitsisivät sähkön hinnannousua – yksi keino on ylitse muiden
Lue lisää: Laskeeko sähkön alv? Katso laskurilla, miten alennus voisi vaikuttaa perheesi sähkölaskuun