Vihreät haluaa kymmen­kertaistaa Suomen aurinko­sähkön tuotannon lähi­vuosina

Puolue esittää aurinkosähkön pientuotannon arvonlisäveron laskemista nollaan.

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ja varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö esittelivät puolueen avauksia vihreän eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Turussa.

26.8. 15:04

Hallituspuolue vihreät haluaa moninkertaistaa Suomen aurinkosähkötuotannon jo lähivuosina. Vihreät esittää aurinkosähkön tuotannon edistämistä merkittävänä apuna energiantuotannon kriisiin.

Vihreiden tavoitteena on kymmenkertaistaa aurinkosähkön tuotanto jo vuoteen 2025 mennessä ja kaksikymmenkertaistaa vuoteen 2030 mennessä.

Viime vuonna Suomessa tuotettiin aurinkosähköä 0.3 terawattituntia. Vuoden 2035 tavoitteeksi vihreät asettaa 10 terawattituntia, joka on noin 10 prosenttia Suomen nykyisestä sähköntarpeesta.

Tavoitteen saavuttamiseksi vihreät ehdottaa energiaomavaraisuuslainaa, jolla aurinkosähköinvestointeja voisi rahoittaa, sekä aurinkosähkön tuotannon verotuksen keventämistä. Ehdotuksessa aurinkojärjestelmien myynnin ja asennuksen arvonlisävero pudotettaisiin nollaan. Valmisteverovapauden tuotantorajaa nostettaisiin nykyisestä 800 megawattitunnista 2000 megawattituntiin.

Suunnitelmasta vihreiden eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Turussa kertonut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne korosti nykyisessä energiakriisissä olevan kyse nimenomaan fossiilienergian kriisistä.

– On välttämätöntä lisätä uuden päästöttömän sähkön tuotantoa nopeasti ja kaikin tavoin. Se on lopulta ainut keino painaa energian ja sähkön hinta kestävästi alas.

Ehdotukseen sisältyy myös velvoite aurinkopaneelien asennusvalmiudesta uusissa rakennuksissa. Harjanteen mukaan merkittävä osa aurinkosähköasennusten kustannuksista syntyy jälkiasennuksen vaatimista muutostöistä talotekniikkaan ja kattoihin.

Aurinkosähkön tuotannossa hyödynnettäisiin kotitalouksien ja taloyhtiöiden lisäksi liiketilojen, varastojen ja maatilojen kattopinta-alaa. Suuria aurinkopuistoja voitaisiin vihreiden visiossa rakentaa käytöstä poistetuille turvetuotantoalueille.

– Tavoite edellyttää sekä hajautettua pientuotantoa, että teollisen mittakaavan tuotantoa. Tarvitaan siis katot täyteen paneeleja että suuria aurinkopuistoja. Tähän on täällä loistavat edellytykset.

Harjanteen mukaan aurinkoenergian hyödyntäminen on Suomessa vielä vähäistä suuresta potentiaalista huolimatta.

– Suomi on pinta-alaltaan lähes Saksan kokoinen maa, mutta Suomessa tuotettu aurinkosähkö on alle prosentti Saksassa tuotetusta.

Pimeitä ja aurinkoenergian tuotannon kannalta huonoja talvia kompensoivat Harjanteen mukaan kesät, jolloin aurinko paistaa lähes vuorokauden ympäri. Tuulivoiman tuotannon kannalta talvet ovat parempia, ja tuotantomuodot täydentäisivät toisiaan.

Harjanne totesi, että ensi syksynä ja talvena uhkaavaa energiakriisiä aurinkosähkön edistäminen ei luonnollisesti tule yksin ratkaisemaan.

– Jos nämä tavoitteet saavutetaan, tuottaa aurinkosähkö silti vain murto-osan tämän maan energiasta. Se on silti tärkeä lisä ja apu kestävän, omavaraisen ja huoltovarman energiatalouden rakentamisessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?