Sähkön hinta pomppasi ministeri Mika Lintilän kotona 463 prosenttia –”Kyllä tämä lyö vakavaksi”

Energia-asioista vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk) sanoo olevansa erittäin huolissaan hintojen noususta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan hänen oma sähkölaskunsa on hyvä esimerkki siitä hintojen nousun hurjasta vaikutuksesta.

24.8.2022 20:49

Venäjän hyökkäyssodan seurauksena moni suomalainen on kokenut kesällä ikävän yllätyksen sähkölaskun saadessaan, kun energian hintojen hurjan kohoamisen seurauksena sähkön hinta on saattanut moninkertaistua.

Heihin lukeutuu myös energia-asioista vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk), joka kertoo maksamansa sähkön hinnan kohonneen viimeisessä ilmoituksessa 8,7 sentistä 49 senttiin kilowattitunnilta. Prosenteissa hinnannousua kertyy hurjat 463,22 prosenttia.

– Puhutaan usean tuhannen euron noususta pelkästään ensi talven aikana. Minulla on omakotitalo ja siinä suora sähkölämmitys, Lintilä kertoo.

Ministeri korostaa, että hänen palkallaan korkeamman sähkölaskun maksaminen ei tietenkään ole ongelma. Kaikki suomalaiset eivät kuitenkaan tienaa yhtä hyvin kun hän. Maaseudulla asuu runsaasti esimerkiksi pienituloisia eläkeläisiä.

– Kyllähän minä siitä selviän tietysti. Mutta ei tarvitse olla kuin keskituloinen perhe, niin vaikeaa tulee olemaan. Kyllä tämä lyö vakavaksi, Lintilä sanoo.

Lue lisää: Sähkön hinta käy torstaina jälleen korkealla – tätä kellon­aikaa on syytä varoa

Lintilä on itse ehdottanut sähkön hinnannousun hillitsemistä esimerkiksi sähköveron väliaikaisella alentamisella 24 prosentista 10 prosenttiin. Hallitus keskustelee parhaillaan eri vaihtoehdoista.

Lintilä huomauttaa, että nopeiden ja tehokkaiden keinojen löytäminen on vaikeaa talven jo lähestyessä.

– Totta kai minäkin olen sitä mieltä, että tuet pitäisi saada niille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Mutta tähän pitäisi olla järjestelmä, joka on jo olemassa.

Kustannusten nousu tulee joka tapauksessa olemaan Lintilän ”ykköshuoli” tänä syksynä.

– Selvää on se, että mihinkään vanhoihin hintoihin ei tulla enää pääsemään.

Kansalaisten kestämisen lisäksi Lintilä perää myös muilta puolueilta ymmärrystä tilanteen vakavuudesta. Hänen mukaansa tämä ei ole minkään politikoinnin paikka.

– Sellainen on minusta lähes edesvastuutonta. Totta kai eri keinoja täytyy voida käydä läpi ja varmasti eri puolueilla on erilaisia painotuksia. Mutta täytyy nähdä se yhteinen ongelma ja hakea siihen sitä ratkaisua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?