Hallitus päätti vaivihkaa uuden­laisen viisumin valmistelusta – perus­suomalaiset pillastui: ”Todellinen pommi”

Humanitaarista viisumia kaavaillaan ratkaisuksi venäläisten toisinajattelijoiden suojelemiseksi.

Perussuomalaisten Mari Rantanen ihmettelee ulkoministeri Pekka Haaviston aloitteesta tehtyä päätöstä käynnistää humanitaarisen viisumin valmistelu.

17.8. 18:14

Ulkoministeriö tiedotti tiistaina rajoittavansa venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrän syyskuun alusta sataan päivässä, joka noin kymmenesosa nykyisestä määrästä. Taustalla on keskustelu hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvän Venäjän kansalaisten matkustelusta Suomen kautta.

Samassa yhteydessä ulkoministeriö tiedotti vähemmän huomiota saaneesta päätöksestä: hallitus linjasi iltakoulussaan, että ulkoministeriö käynnistää valmistelut kansallisen humanitaarisen viisumin käyttöönotosta. Päätös mainitaan vasta aivan UM:n tiedotteen lopussa.

Kyse ei ole mistään pienestä muutoksesta vaan merkittävästä uudistuksesta, josta on käyty poliittista keskustelua jo vuosien ajan. Humanitaarisen viisumin tarpeellisuudesta keskusteltiin esimerkiksi Syyrian pakolaiskriisin yhteydessä jo lähes vuosikymmen sitten.

Edellisen kerran viisumi nousi keskusteluun viime vuoden lopussa Afganistanin kriisin aikana. Marraskuussa 2012 vihreiden kansanedustaja Inka Hopsu teki viisumin käyttöönotosta eduskunnalle toimenpidealoitteen, jonka allekirjoittajien joukossa oli kansanedustajia yli puoluerajojen.

Lähtömaassa sijaitsevasta konsulaatista tai muulta taholta haettava humanitaarisen viisumi takaisi turvallisen matkan Suomeen esimerkiksi turvapaikan hakemista varten.

Väliaikaisen viisumin ideana on, että turvapaikkaa hakevien ei tarvitsisi turvautua salakuljettajien palveluihin ja usein vaarallisiin laittomiin reitteihin hakemuksen tehdäkseen.

Venäjän kohdalla on taas käyty keskustelua maan opposition edustajien, toisinajattelijoiden, toimittajien ja presidentti Vladimir Putinin vastustajien asemasta tilanteessa, jossa länsimaat rajoittavat viisumien myöntämistä merkittävästi. Turistiviisumin hakeminen on ollut heille käytännössä aikoa keino päästä pois Venäjältä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen arvostelee kovin sanoin tapaa, jolla hallitus on käynnistänyt humanitaarisen viisumin valmistelun. Rantanen kutsuu tiedotteessaan ilmoitusta ”todelliseksi pommiksi”.

– Hallituksen päätös olla keskeyttämättä venäläisten turistiviisumien myöntämistä oli ponneton. Sen sijaan olemme saamassa humanitaarisen viisumin, jota vihervasemmisto on havitellut aina Afganistanin kriisistä asti, Rantanen toteaa.

Perussuomalaisten näkemyksen mukaan humanitaarinen viisumi lisäisi turvapaikanhakijoiden määrää ja kuormittaisi Suomen taloutta entisestään. Puolueesta arvellaan, ettei väliaikaisella viisumilla Suomeen tulevia saataisi välttämättä lähtemään, vaikka turvapaikkaa ei myönnettäisi.

– Uusi viisumi ei koske pelkästään venäläisiä, vaan koko maailmaa, mukaan lukien Lähi-Itä ja Afrikka, joista turvapaikanhakijoita tulee runsaasti jo muutoinkin. Se mahdollistaa maahantulon jopa ilman passia, eli todettua henkilöllisyyttä, Rantanen ihmettelee.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner sanoo että päätös valmistelun käynnistämisestä tehtiin ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) esityksestä keväällä tehdyn esiselvityksen pohjalta.

– Nykyinen tilanne nostaa esiin kysymyksen siitä, miten Venäjän opposition, toisinajattelijoiden, sodanvastustajien, ihmisoikeuksien puolustajien ja muiden ryhmien kansainvälisten yhteyksien käy, jos matkailua rajataan, Tanner sanoo.

Hän vahvistaa valmistelussa olevan viisumin koskevan myös muita kuin venäläisiä, sillä käytön rajaaminen pelkästään venäläisiin ei olisi mahdollista. Käyttöönotosta keskusteltiin esimerkiksi viime vuonna Talebanin otettua vallan Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa.

– Asia nousi esiin silloinkin ja on muutenkin ollut aina silloin tällöin esillä, kun joillain EU-mailla sellainen on käytössä ja Suomella ei.

Tannerin on selvää, ettei humanitaarinen viisumi ole mikään nopea ratkaisu tilanteeseen, sillä lainvalmistelu tulee vielä viemään aikaa. Sen käyttöönotosta voi kuitenkin olla apua myös tulevissa tilanteissa, joissa ulkomaalaislain mahdollistamat keinot ovat liian kömpelöt.

– Humanitaarinen viisumi voisi tarjota uusia työkaluja tämänkaltaisiin tilanteisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?