Sdp:n Antti Lindtman esitti keinoja sähkön hinnan alentamiseksi: ”Hinta­katto tarvitaan”

Sdp on edelleen valmis tuloveron keventämiseen sillä edellytyksellä, että alennus kohdennetaan pieni- ja keskituloisiin ja kevennykset ulotetaan myös eläkkeensaajille.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vastaa kookomuksen välikysymykseen koskien vanhus- ja terveyspalveluiden tilaa piikittelemällä takaisin.

17.8. 14:21

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan Suomessa on nyt syytä aloittaa keskustelu toimivan sähkön hintakaton luomisesta.

– Edessä on niin poikkeuksellinen talvi, että hintakatto tarvitaan. Ei voida ajatella, että suomalaiset ensi talvena joutuisivat maksamaan viikosta toiseen monikymmenkertaisia hintoja sähköstä, hän sanoi tänään keskiviikkona Sdp:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kuopiossa.

Lue lisää: Sähkön hinta hirvittää – tällaisia ovat puolueiden lääkkeet

Sdp:n mielestä nykyistä alempi hintakatto tarvitaan yhteisesti EU-tasolla ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) on Lindtmanin mukaan oltava aktiivinen tässä muiden EU-maiden suuntaan.

Lintilä on kertonut aikaisemmin, ettei kannata sähkölle asetettavaa hintakattoa. Tämä voisi hänen mukaansa vaarantaa sähkön saannin ulkomailta.

Lue lisää: Ministeriön arvio: Lintilän ehdotus sähkön veroalesta toisi valtion kassaan 220–300 miljoonan euron loven

Tämän lisäksi Suomessa tarvitaan Lindtmanin mukaan kaikki olemassa oleva tuotanto käyttöön. Tehoreservin piirissä olevat voimalaitokset on syytä puolueen mukaan ottaa käyttöön ensi talvena.

– Kun saadaan lisää tehoa markkinoille, sähkön hinta laskee takuulla.

Kolmanneksi ensi talveksi markkinoille tarvitaan Lindtmanin mukaan lisää päästöoikeuksia ja Loviisan ydinvoimaloille on myönnettävä jatkolupa.

Sdp:n eduskuntaryhmä on tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina koolla Kuopiossa.

Tämän lisäksi hallituksen on Lindtmanin mukaan vastattava muutoinkin hintojen nousuun.

– Laajojen, kohdentamattomien ja miljardiluokan hutaisujen sijaan nyt tarvitaan täsmätoimia. Yhteiskuntamme bisnesluokan veronkevennysten sijaan on tehtävä täsmätoimia lapsiperheiden, pieni- ja keskituloisten palkansaajien ja eläkeläisten auttamiseksi.

Lindtman toisti jo heinäkuun alussa IS:n haastattelussa esittämäänsä varhaiskasvatusmaksujen alentamista, kilometrikohtaisen matkakuluvähennyksen nostamista sekä eläketulovähennyksen ja kunnallisveron perusvähennyksen korottamista.

Lue lisää: Antti Lindtman: Sdp valmis alentamaan palkka­veroa, mutta vero­alella on ehto – ”Puhutaan satojen miljoonien paketista”

Hänen mukaansa Sdp on edelleen myös valmis tuloveron keventämiseen sillä edellytyksellä, että alennus kohdennetaan pieni- ja keskituloisiin ja kevennykset ulotetaan myös eläkkeensaajille.

Sdp julkaisee ehdotuksensa toimenpidepaketista kokonaisuudessa huomenna torstaina.

Lindtman otti puheessaan myös kantaa kokoomuksen välikysymykseen koskien vanhus- ja terveyspalveluiden tilaa.

Kokoomuksen mukaan aikalisä ympärivuorokautisen vanhuspalvelujen hoitajamitoituksen nostamisessa 0,7 sitovaan mitoitukseen voi olla puolueen mukaan tarpeen, jos riittävää määrää hoitajia ei sen toteuttamiseen löydy.

Samanlaisia ajatuksia on esitetty viime aikoina myös hallituksen omista riveistä.

Lue lisää: Kommentti: Neuvostoliiton pykäläuskoa muistuttava hoitaja­mitoitus ajaa terveyden­huollon kriisiin – nyt keskusta on valmis hylkäämään vanhat puheensa

Lue lisää: Kokoomus vaatii hallitukselta tuumaus­taukoa hoitaja­mitoituksen kanssa: ”Laput silmillä ideologian nimissä ajamista emme voi hyväksyä”

– Mielenkiintoista tietysti on se, että välikysymyksen tekee puolue, joka on aina vastuussa ollessaan tehnyt kaikkensa vastustaakseen paremman vanhustenhoidon voimavaroja ja kriteereitä, Lindtman piikitteli kokoomusta.

– Kokoomus on aina asettanut suurituloisten veronkevennykset hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisen ja paremman vanhustenhoivan edelle.

Sdp ei ole Lindtmanin mukaan valmis hylkäämään paremman vanhushoivan kriteereitä ja hoitajamitoitusta.

– Kokoomus joutuu nyt uudelleen vastaamaan kysymykseen, onko se valmis hyväksymään hoitajamitoituksen ja sen vaatimat uudet virat vai riittääkö puolueelle edelleenkin hokema, ettei ihminen ole desimaali.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?