Senaattori Cotton kertoi IS:lle, miksi hän ihailee Suomea: ”Suomen sotilaallinen perinne taistella...”

Cotton katsoo, että Simo Häyhän kaltaiset sankarit esittävät Suomen halukkuutta puolustaa elämäntapaansa.

Senaattori Tom Cotton tuki Suomen Nato-jäsenyyshakemusta senaatissa. Cottonin mukaan liittoumasta tulee kiistatta vahvempi, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät siihen.

11.8. 23:02

Torstaina Suomessa vieraillut amerikkalaissenaattori Tom Cotton avasi IS:lle suoraviivaiseen tapaan, mikä on tehnyt hänestä Suomen ystävän.

– Suomen sotilaallinen perinne taistella ja tappaa venäläisiä hyökkääjiä on tehnyt minuun pitkään vaikutuksen. Talvisota ja Simo Häyhän kaltaiset sankarit esittelevät Suomen halukkuutta puolustaa itsemääräämis­oikeuttaan, kansaansa ja elämäntapaansa, Cotton viestitti IS:lle.

Arkansasin osavaltiota senaatissa edustava Cotton jatkoi, että ”nämä Suomen kansallisen luonteen ja historian elementit palvelevat sitä hyvin Naton jäsenenä, kun valvomme jälleen kerran aggressiivista ja levotonta Venäjää.”

Cotton tapasi Helsingissä tasavallan presidentti Sauli Niinistön. Eduskunnassa Cotton tapasi eduskunnan toisen varapuhemiehen Juho Eerolan (ps).

Lounastapaamiseen osallistuivat myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) ja varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd). Lisäksi paikalla oli eduskuntaryhmien puheenjohtajistoa.

Jukka Kopra (kok) kertoi esittäneensä Jani Mäkelän (ps) kanssa Cottonille kutsun vierailla Simo Häyhä -museossa Rautjärvellä.

– Hän suhtautui kutsuun suopeasti, mutta ei valitettavasti ehtinyt vierailulle tällä reissulla. Tämä kutsu jää nyt sitten varastoon, Kopra kommentoi.

Cotton nosti talvisodan ja tarkka-ampuja Häyhän esiin jo Yhdysvaltojen senaatissa pitämässään puheessa. Senaatti hyväksyi Suomen ja Ruotsin Naton jäseniksi viikko sitten äänin 95–1.

– Erityisesti Suomi on taistelijoiden maa, jolla on pitkä ja ylpeä historia suoraan sanottuna venäläisiä hyökkääjiä vastaan taistelemisesta ja heidän tappamisestaan, Cotton sanoi.

– Legendaarinen tarkka-ampuja Simo Häyhä ampui arviolta viisi sataa venäläistä sotilasta. Se on yksi suurimmista tarkka-ampujien aiheuttamista kuolemien määrästä, joita on tilastoitu taisteluissa, Cotton jatkoi.

Cotton, 45, on republikaani, valmistunut Harvardin yliopistosta ja palvellut Yhdysvaltojen armeijassa Afganistanissa ja Irakissa.

Cotton on pitänyt mahdollisena, että hän pyrkisi Yhdysvaltojen presidentiksi 2024 pidettävissä vaaleissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?