Keskustan Könttä vaatii hallitusta lykkäämään hoitaja­mitoituksen kiristämistä

Hallituspuolueen kansanedustaja perustelee vaatimusta aikalisästä akuutilla hoitajapulalla.

Kansaedustaja Joonas Köntän mukaan hoitajapula ei ratkea edes rahalla, koska tekijöitä ei ole tarpeeksi.

9.8.2022 15:01

Hallituksen on syytä lykätä uuden hoitajamitoituksen voimaantuloa, sanoo hallituspuolue keskustan kansanedustaja Joonas Könttä. Jyväskyläläinen kertoo blogissaan jättäneensä asiasta hallitukselle myös kirjallisen kysymyksen.

Vaatimustaan Könttä perustelee akuutilla hoitajapulalla, jota hoitajamitoituksen kiristämisen pelätään pahentavan. Erityisesti vanhustenhoivan tilanne on Köntän mukaan katastrofaalinen.

– Aluehallintovirastot ovat noudattaneet lakia vaatiessaan nykyisen 0,6:n mitoituksen toteutumista ja tulevaisuudessa tilanne heikkenee entisestään, kun vaatimus nousee 0,7:ään. Hoivapaikkaa tarvitsevat vanhukset odottavat kotonaan ja kuormittavat päivystyksiä siinä määrin, että koko terveydenhuoltojärjestelmä uhkaa kaatua, Könttä kirjoittaa.

Kansanedustajan mukaan hoitajapula ei ratkea rahalla, mikäli tekijöitä ei ole. Köntän mukaan hoitajamitoituksen voimaantulon lykkääminen on erityisesti pääministeripuolue Sdp:n käsissä.

– Ministeri Aki Lindénin (sd.) olisi järkevä ottaa aikalisä hoitajamitoituksen noston osalta. Nykyistä ongelma-tilannetta ei tulisi entisestään vaikeuttaa ja olisi viisautta miettiä koko hoitajamitoitus-asia uudelleen, Könttä kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?