Pääministeriä sijaistava Aki Lindén: Venäläisten lomamatkat ”eivät ole ok” – asia ei ole valmis vielä huomenna

Ministeri Aki Lindénin mukaan itärajaa pidettiin kiinni koronaan vedoten, mutta kun koronarajoitukset poistuivat heinäkuun alussa, rajat aukesivat myös venäläisturisteille.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin mielestä turistiviisumien myöntämisestä venäläisille on nyt käytävä keskustelu.

25.7.2022 19:43

Pääministeriä sijaistava perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) sanoo, ettei hänellä ole suoraa vastausta siihen, miksi Suomi ei ole keskeyttänyt venäläisten turistiviisumien käsittelyä.

Venäläiset voivat paitsi lomailla Suomessa myös matkustaa Suomen kautta muualle Eurooppaan ja kiertää pakotteita ostamalla matkalla tuotteita, joiden vienti Venäjälle on kiellettyä.

– Itse olen pannut keskustelussa merkille, että Suomessahan pidettiin koronaan vedoten itärajaa pitkään niin, ettei sitä voinut käytännössä ylittää, Lindén sanoo IS:lle.

Koronapandemiaan liittyvät maahantulon rajoitukset Suomen ulkorajoilla päättyivät heinäkuun alussa. Sen jälkeen Suomeen saapuvilta kolmansien maiden matkustajilta ei ole enää edellytetty rokotus- tai koronatestitodistuksia.

– Siihen asti tilanne oli käytännössä se, että kolmansien eli EU:n ulkopuolisten maiden rajan ylittäminen sieltäpäin (Venäjältä) ei ollut käytännössä mahdollista ottaen huomioon heidän omat Sputnik-rokotteensa.

Sputnik-rokotteella ei voinut saada EU:n rokotetodistusta.

Terveysviranomaisten mukaan ulkorajoja koskeville rajoituksille ei ollut enää terveydellisiä perusteita.

– Sitten kun todettiin, ettei sille ole enää edellytyksiä, niin kävi näin, että rajat aukesivat turisteille myös itärajan takaa.

Nyt Lindénin mielestä kaivattaisiin muitakin arviointiperusteita kuin vain korona.

Lindén pitää turistiviisumien myöntämisen katkaisemisesta syntynyttä keskustelua asiallisena ja hyvänä.

STT:n mukaan suurimmat eduskuntaryhmät ovat valmiita kieltämään turistiviisumien myöntämisen venäläisille Ukrainan sodan vuoksi.

– Oma henkilökohtainen mielipiteeni on hyvin samanlainen. Tämä asia täytyy nyt keskustella. Se ei kuitenkaan ole tänä päivänä tai huomennakaan valmis asia.

Maahantulon rajoitukset itärajalla päättyivät heinäkuun alussa, kun terveydellisiä perusteita rajoituksille ei enää ollut.

Lindén sanoo ymmärtävänsä ihmetystä, joka ihmisissä on herännyt, kun itärajan takaa on tullut ihmisiä kauppoihin ikään kuin Ukrainassa ei mitään Venäjän aggressioita olisikaan.

– Minun on hyvin helppo ymmärtää ihmisten asennoitumista. Ja jos mennään vielä tätä kautta Viroon. Tämä on ollut itselleni uusi tieto.

Lindénin mielestä venäläisten tuleminen Suomeen lomamatkoille ei ole hyväksyttävää.

– Ihan uskallan sen sanoa, että ei ole ok.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd) mukaan asiasta olisi linjattava EU-tasolla ja Schengen-maiden kesken, vaikka esimerkiksi Viro, Latvia ja Liettua ovat itsenäisesti lopettaneet turistiviisumien myöntämisen venäläisille.

Lue lisää: Suomi ei ole tällä hetkellä kieltämässä venäläisten maahantuloa – kansanedustajat vaativat kovempia toimia: ”Häpeällistä, surullista, armotonta”

Lindén sanoo, että ainakin hänen itsensä on selvitettävä asiaan liittyvä juridiikka eli onko keskeyttäminen Suomen tehtävissä omana toimenpiteenään ja miten se käytännössä tehdään.

– Tällä hetkellä olen siinä käsityksessä, että se on ulkoministeriön päätös, jos päätetään tehdä rajoitus turistiviisumien saantiin. Tässä täytyy nyt käydä tämä asia läpi.

Lindén ei osaa sanoa, ryhtyykö valtioneuvosto toimiin turistiviisumien kieltämiseksi tällä viikolla, sillä viisumiasia on noussut hänen agendalleen vasta maanantaina. Lindén toimii pääministeri Sanna Marinin (sd) vuosiloman sijaisena kuluvan viikon.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on lomalla 12. elokuuta saakka. Lindén kertoo, että useimmat ministerit ovat tällä viikolla lomalla, mutta lisää samaan hengenvetoon, että tärkeät asiat eivät ole kiinni ministereiden lomista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?