Tuppurainen: Sanna Marinin rooli neuvotteluissa ”ehkä ratkaiseva” – näin vääntö vaikutti Suomen ja Saksan suhteisiin

Omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Tytti Tuppuraisen mukaan Uniperista aiheutuvien tappioiden määrälle on toistaiseksi asetettu yläraja.

Fortum tiedotti perjantaina, että Saksan liittovaltion kanssa käydyissä neuvotteluissa on löydetty ratkaisu vaikeuksiin ajautuneen energiayhtiö Uniperin pelastamiseksi.

Sovussa Saksan valtio hankkii 30 prosentin osuuden Uniperistä ja sitoutuu rahoittamaan sen tappiollista toimintaa miljardeilla euroilla sekä suoraan että omistamansa KfW-pankin kautta. Lisäksi Uniper voi lokakuun alusta lähtien periä saksalaisilta asiakkailtaan kaasusta korkeampaa hintaa kattaakseen Venäjän kaasutoimitusten takkuamisen vuoksi nousseita hankintakustannuksia.

Lue lisää: Tällainen on Uniperin pelastuspaketti

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd) kertoi iltapäivällä järjestämässään tiedotustilaisuudessa pitävänsä ratkaisua parhaana mahdollisena tässä tilanteessa.

Neuvottelujen alkuvaiheessa Fortum ja valtio-omistaja kannattivat vaihtoehtoa, jossa Uniperin ongelmallinen kaasuliiketoiminta olisi irrotettu muusta yhtiöstä. Tuppuraisen mukaan ratkaisu turvaa suomalaisten edut, vaikka Uniperin pilkkomiseen ei päädyttykään.

Fortum on jo energiakriisin alussa pääomittanut Uniperiä kahdeksalla miljardilla eurolla. Tuppuraisen mukaan Suomen kannalta keskeinen tavoite neuvotteluissa oli, ettei Fortumin ja sitä kautta suomalaisten veronmaksajien tarvitse rahoittaa Uniperin toimintaa enempää.

– Nyt on hyvä sanoa, että tämä tavoite toteutui.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd) piti ratkaisua parhaana mahdollisena tässä tilanteessa.

Tuppurainen sanoi pitäneensä neuvottelujen loppuhetkillä tiukasti kiinni niin sanotusta perälaudasta, joka rajaa Fortumille aiheutuvat tappiot seitsemään miljardiin euroon. Saksan valtio lupasi vastata tavalla tai toisella tämän yli menevistä kustannuksista.

Ministeri kuitenkin myönsi, ettei tulevaisuuden rahoitustarpeesta voida vielä olla varmoja.

– Mitä tulevaisuudessa tapahtuu, se jää nähtäväksi. Olemme edelleen vaikeassa tilanteessa, emme millään muotoa millään tyynillä vesillä. Päinvastoin, Venäjä käy edelleen energiasotaa Eurooppaa vastaan.

Paras tapa suojautua tältä on hänen mukaansa mahdollisimman nopea ja oikeudenmukainen irtautuminen venäläisestä fossiilienergiasta.

IS kysyi Tuppuraiselta arviota siitä, kuinka paljon Fortumin Uniper-hankinta on kaikkiaan tullut maksamaan veronmaksajille. Saksan valtiolle osuus Uniperista siirtyy murto-osassa siitä hinnasta, jonka Fortum aikoinaan maksoi osakkeista.

Tuppurainen tähdensi vastauksessaan, että kriisistä huolimatta Uniper ei ole menettänyt arvoaan, vaan yhtiöllä on edelleen hyvin kannattavia liiketoimintoja. Hän myös huomautti Fortumin kahdeksan miljardin pääomituksen olevan lainaa, jonka yhtiö odottaa saavansa takaisin.

Tuppuraiselta kysyttiin myös, miksi Uniper ryhtyy siirtämään korkeita kaasun ostohintoja asiakkaidensa maksettavaksi vasta lokakuussa. Yhtiön on kerrottu tekevän tappiota jopa 50 miljoonaa dollaria päivässä, koska se joutuu myymään kaasua tappiolla.

Tuppuraisen mukaan tämä asia on Saksan hallituksen käsissä. Saksassa on muutettu lainsäädäntöä niin, että se mahdollistaa kustannusten siirtämisen asiakkaille.

– On Saksan oma päätös, milloin tätä lainsäädäntöä sovelletaan.

Tilaisuuden jälkeen IS:lle antamassaan haastattelussa Tuppurainen kuvaili neuvotteluja kokonaisuutena hyvin poikkeuksellisiksi.

– Näitä neuvotteluita on käyty erikoisimpina vuorokaudenaikoina erikoisimmista paikoista, mukaan lukien kylmä sauna Oulussa ja suurlähettilään virkahuone Prahassa. Aikaan ja paikkaan katsomatta on pyritty löytämään ratkaisu, jolla turvattaisiin suomalaisen veronmaksajan asema ja näiden molempien yhtiöiden kannattava liiketoiminta, ja tässä onnistuttiin.

Säännöllisten puhelinyhteyksien ja viestienvaihdon lisäksi Tuppurainen on tavannut ministerikollegojaan Berliinissä.

– Tämä henkilökohtainen tapaaminen oli erittäin tärkeä ja arvokas tässä kokonaisuudessa. Se loi sitä tarvittavaa luottamusta päästä lopulta näinkin vaikeassa asiassa ratkaisuun.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) osallistuminen neuvotteluihin on prosessin aikana herättänyt kysymyksiä. Marinin on kerrottu keskustelleen asiasta Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa, mutta pääministeri ei ole virallisesti keskeyttänyt kesälomaansa neuvottelujen vuoksi.

Tuppuraisen mukaan Marin on kuitenkin edistänyt neuvotteluja kulissien takana koko ajan.

– Pääministeri Sanna Marinin rooli on mahdollisesti ollut tässä hyvinkin ratkaiseva. Hän on aivan viime metreille pitänyt yhteyksiä liittokansleri Scholziin. Hän vastaa tietenkin itse näistä yhteyksistään, mutta olen hänelle tästä hyvin kiitollinen.

Syntyikö tiukkojen neuvottelujen seurauksena Suomen ja Saksan suhteeseen lommoa? Tuppurainen kiistää tämän, vaikka asiasta jouduttiinkin vääntämään varsin kovaa.

– Kuuntelin tänään liittokansleri Scholzin tiedotustilaisuutta, ja hän totesi, että yhteistyö Suomen hallituksen kanssa on ollut hyvää, eikä mitään moitetta esitetty, Tuppurainen sanoi.

Hän uskoo saksalaisten päinvastoin arvostavan suomalaisten pragmaattisuutta ja sinnikkyyttä.

– Me molemmat osaamme olla tiukkoja, kun tarve vaatii, mutta pysymme aina asiassa. Olemme säästäväistä kansaa – niin suomalaiset kuin saksalaiset. Kun kaksi samanmielistä kohtaa, niin päästään tällaiseen molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun.

Lue lisää: Tällainen on Uniperin pelastuspaketti

Lue lisää: Oppositio­johtajat Uniper-diilistä: ”En pääse voiton­riemuun”, ”Venäjän ruuvilla miljardien lisätappiot”

Lue lisää: Professori: Saksa sai Uniperin melkein ilmaiseksi – ”Pudotus on aivan järkyttävä”

Lue lisää: Uniperin ja Fortumin osake­kurssit luisuvat – Uniper yli 30 prosenttia pakkasella, Fortum noin 10 prosenttia

Saksan valtio ryhtyi Uniperin vähemmistöosakkaaksi, Fortumin omistusosuus laski

–  Fortum teki ensimmäiset Uniperin osakehankinnat vuonna 2018 ja alkoi lisätä omistustaan seuraavina vuosina. Fortum oli ehtinyt hankkia Uniperista 78 prosentin omistusosuuden.

–  Saksan valtio ryhtyi perjantaina 22.7. Uniperin vähemmistöosakkaaksi 30 prosentin osuudella. Fortumin osuus Uniperissa laskee 56 prosenttiin.

–  Saksan valtio hankki omistuksensa Uniperista 267 miljoonalla eurolla, ja se merkitsee noin 157 miljoonaa osaketta. Yhden osakkeen nimellisarvo on 1,70 euroa.

–  Kun Fortum kertoi vuonna 2019 omistusosuutensa Uniperista nousseen 70 prosenttiin, yhtiö oli maksanut hankkimistaan Uniperin osakkeista miljardeja, keskimäärin 24 euroa per osake.

–  Fortum on pörssiyhtiö, josta Suomen valtio omistaa reilut 50 prosenttia.

–  Uniper on ollut ongelmissa tämän vuoden aikana nimenomaan kaasusopimusten takia. Silti yhtiöllä on myös muuta toimintaa. Sillä on esimerkiksi hiilivoimaloita. Siksi ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet Fortumia, kun se on hankkinut fossiilisia polttoaineita käyttävän yrityksen osakkeita.

–  Uniper oli myös yksi Nord Stream 2 -kaasuputken rahoittajista. Putkea ei ole otettu käyttöön Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla.

–  Sekä Uniperilla että Fortumilla on yhä toimintaa Venäjällä.

Lähde: STT

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?