Presidentti Sauli Niinistö HS:lle Erdoganin uhkauksista: ”Olemme valmistautuneet kaikenlaiseen"

Niinistön mukaan maanantain neuvottelut Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä koskivat Naton liittymispöytäkirjaa, mutta ratifiointi Turkin parlamentissa on jo toinen kysymys.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi on varautunut kaikenlaiseen, mitä tulee Suomen matkaan kohti Natoa.

30.6.2022 19:11

Presidentti Sauli Niinistö kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa Suomen valtiojohdon olevan valmistautunut kaikenlaiseen, mitä tulee Suomen Nato-prosessiin.

Niinistö ei kuitenkaan ota suoraan kantaa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin tuoreisiin uhkauksiin. Erdogan sanoi tänään, että Turkin parlamentti ei ratifioisi maiden Nato-jäsenyyttä, elleivät Suomi ja Ruotsi täytä maanantaina allekirjoitetun asiakirjan lupauksiaan.

– Sanotaan, että meidän peruslähtökohtamme on se, että me olemme valmistautuneet kaikenlaiseen. Niin kuin tässä keväällä nähtiin, Niinistö sanoo HS:lle.

Lue lisää: Tällainen on Turkin sopimus Suomen ja Ruotsin kanssa

Niinistön mukaan maanantain neuvottelut Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä koskivat Naton liittymispöytäkirjaa, mutta ratifiointi Turkin parlamentissa on jo toinen kysymys.

Ennen kuin Suomesta ja Ruotsista tulee Naton varsinaisia jäseniä, pitää jäsenyys vielä ratifioida kaikissa 30 Nato-maassa.

– On mentävä askel kerrallaan, tämä on sellainen tilanne, Niinistö sanoo HS:lle.

Erdogan vaati tänään torstaina Naton huippukokouksen päätteeksi Suomea ja Ruotsia muun muassa muuttamaan terrorismia koskevaa lainsäädäntöään mahdollisimman pian.

Ruotsi on Erdoganin mukaan myös luvannut luovuttaa 73 terroristia Turkkiin. Vastaavia Suomea koskevia väitteitä Erdogan ei esittänyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?