Eduskunta hyväksyi lain – Jatkossa seksi ilman suostu­musta on raiskaus myös rikos­laissa

Laki tulee voimaan viimeistään 1. tammikuuta 2023.

Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen maanantaina.

27.6. 19:15

Eduskunta hyväksyi tänään kansalaisaloitteen pohjalta tehdyn seksuaalirikoslain uudistuksen. Jatkossa seksi ilman suostumusta on rikoslain mukaan raiskaus.

Hallituksen esityksen mukaan raiskauksen keskeiseksi tunnusmerkiksi asetetaan ”sukupuoliyhteydessä oleminen sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti”. Myös muissa seksuaalirikoksissa keskeistä on jatkossa vapaaehtoisuuden puute.

– Esityksen tavoitteena on vahvistaa seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa, hallituksen esityksessä todetaan.

Esityksessä ehdotetaan myös muutoksia joukkoa muita seksuaalirikoksia koskevia säännöksiä kohtaan.

Laki tulee voimaan 1. tammikuuta 2023 tai aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua sen hyväksymisestä ja vahvistamisesta.

Ennen uuden lain voimaantuloa raiskauksesta tuomitaan sukupuoliyhteyteen pakottaminen väkivalloin tai väkivallan uhalla. Raiskauksen tunnusmerkit täyttyy myös, jos ihmistä käytetään hyväksi esimerkiksi tämän tiedottomuuden vuoksi tai jos hän on kykenemätön puolustamaan itseään tai ilmaisemaan tahtoaan sukupuoliyhteyteen.

Lain muutoksen taustalla olevan Suostumus2018-aloitteen mukaan ilman suostumusta tapahtuvasta sukupuoliyhteydestä tekijä tulisi tuomita raiskauksesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.

Hallituksen esityksen mukaan vähimmäisrangaistus raiskauksesta on yksi vuosi vankeutta. Täysistunnossa lain uudistamista pidettiin monen puhujan mielestä tarpeellisena, mutta oppositio korosti rikosten tuomioiden kiristämistä.

– Tämä vähimmäisrangaistus ei ole riittävä, puolueensa kannan eduskunnan täysistunnossa ilmaisi Mia Laiho (kok).

Kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat antaneet esityksestä vastalauseen, jonka mukaan raiskauksen vähimmäisrangaistus korotettaisiin yhdestä vuodesta kahteen vuoteen vankeutta, jolloin tuomio olisi pääsääntöisesti ehdoton.

Puolueet ehdottavat myös törkeän raiskauksen vähimmäisrangaistuksen korottamista kolmeen vuoteen.

Seksuaalirikoslainsäädännön uudistukselle on todella tarvetta, Sandra Bergqvist (r) totesi ja muistutti viime päivien tapahtumista Yhdysvalloissa.

Kansalaisaloitteen taustalla on ollut muun muassa kansanedustaja Iiris Suomela (vihr).

– Viime päivät ovat olleet synkkiä tasa-arvon kannalta. Onneksi valopilkkujakin on: tänään #Suostumus2018 menee läpi, kun eduskunta hyväksyy seksuaalirikoslain uudistuksen! Jatkossa seksi ilman suostumusta on aina raiskaus myös rikoslaissa. Iso kiitos kaikille aloitteen tukijoille! Suomela kirjoitti Twitterissä ennen täysistuntoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?