HS: Suomen aborttilain­säädäntöä uudistetaan

Suomen nykyinen 1970-luvulta peräisin oleva aborttilainsäädäntö vaatii raskaudenkeskeytykselle perustelut ja kahden lääkärin puoltavan lausunnon.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) kertoo Helsingin Sanomille, että valiokunnan mietintö kansalaisaloitteesta on valmis näillä näkymin syyskuussa.

27.6.2022 16:41

Kansalaisaloite Suomen aborttilainsäädännön uudistamiseksi etenee eduskunnassa, Helsingin Sanomat kertoo. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) kertoo lehdelle, että valiokunnan mietintö on valmis syyskuussa, minkä jälkeen eduskunta päättää asiasta.

Omatahto2020-kansalaisaloite vaatii useita muutoksia 1970-luvulta peräisin olevaan aborttilainsäädäntöön. Sen mukaan lakia raskauden keskeyttämisestä tulee muuttaa siten, että jatkossa keskeytyksen alle 12 viikkoa kestäneelle raskaudelle saa pelkästään omalla pyynnöllä.

Tällä hetkellä Suomen lainsäädäntö vaatii raskaudenkeskeytykselle perustelua sekä kahden lääkärin erillistä lausuntoa.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok) arvioi Helsingin Sanomille, että jotkut aloitteessa esitetyistä muutoksista etenisivät todennäköisesti nopeasti. Sellaisenaan aloite ei kuitenkaan välttämättä toteudu.

Esimerkiksi aloitteen vaatimus lääkärien puoltavien lausuntojen poistamisesta nauttii enemmistön tukea valiokunnassa.

– Tämä on selkein nopea muutostarve. Se sujuvoittaisi prosessia, että yhden lääkärin arvio riittäisi, Laiho sanoo.

Laihon mukaan valiokunnan suuri enemmistö kannattaa lainsäädännön muuttamista jo nyt. Jatkossa todennäköisesti tehtävä laajempi uudistus vaatii suurempaa työmäärää.

Myös muut puolueet vahvistivat Helsingin Sanomille, että enemmistö kannattaa kahden lausunnon vaatimuksesta luopumista.

Eduskuntapuolueista Sdp, kokoomus, vihreät, vasemmistoliitto, Rkp ja liike nyt ovat kertoneet kannattavasta kansalaisaloitetta. Kristillisdemokraatit on ainut puolue, joka vastustaa aborttilain uudistamista omaan tahtoon perustuvaksi. Keskustan ja perussuomalaisten riveissä näkemyksiä on sekä puolesta että vastaan.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi maan aborttioikeuden liittovaltion tasolla juhannusaattona. Jatkossa osavaltiot saavat itse päättää onko abortti sallittua ja millä ehdoin. Noin puolet osavaltiosta on todennäköisesti kieltämässä abortin lailla.

Korkeimman oikeuden päätökseen reagoitiin laajasti myös Suomessa.

–  Yhdysvaltain korkeimman oikeuden aborttilinjaus ja Norjan kammottava homoihin kohdistettu viharikos osoittavat, että ihmisoikeuksia on väsymättä puolustettava. Naisten oikeus päättää omasta kehostaan ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Emme antaudu, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) kirjoitti Twitterissä.

–  Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös on ilouutinen lapsen oikeuksien puolustajille! Tällä päätöksellä tulee olemaan maailmanlaajat vaikutukset keskusteluun abortista. Päätös antaa toivoa muulle maailmalle, että lakeja voidaan myös muuttaa lapsen elämää suojelemaan, iloitsi puolestaan kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) Twitterissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?