Niinistö: Tapaan Erdoganin asiallisella mielellä, halu jatkaa neuvotteluita vaikuttaa edistykseltä

Presidentti Sauli Niinistö vastasi vieraiden poistuttua kysymyksiin Madridin huippukokouksesta.

27.6. 12:57 | Päivitetty 27.6. 15:17

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sai tänään vieraita Yhdysvalloista. Niinistö tapasi Yhdysvaltain senaatin Nato Observer Groupin demokraatti- ja republikaanisenaattoreita Mäntyniemessä.

IS seurasi tiedotustilaisuutta Mäntyniemen pihalta. Voit lukea tekstimuotoisen seurannan jälkikäteen alta.

Presidentti ja senaattorit keskustelivat ajankohtaisesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta, huomenna Madridissa alkavasta Nato-huippukokouksesta sekä Suomen Nato-jäsenyydestä. Tapaamiseen osallistuvat senaattorit Jeanne Shaheen, Chris Coons, Joni Ernst, Deb Fischer ja Roy Blunt.

Kun Niinistö hyvästeli senaattorit, hän jäi vielä vastaamaan Naton huippukokousta koskeviin kysymyksiin.

Niinistö johtaa Suomen valtuuskuntaa Naton huippukokouksessa, joka pidetään Madridissa tiistaista torstaihin.

Suomi jätti Ruotsin kanssa jäsenhakemuksensa Naton päämajaan Brysseliin 18. toukokuuta, mutta jäsenyys ei ole edennyt lainkaan Turkin vastustuksen vuoksi.

Senaattorit korostivat tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltain vahvaa tukea Suomen Nato-jäsenyydelle. Suomen prosessin toivotaan etenevän nopeasti Madridin huippukokouksen jälkeen. Kokous järjestetään tällä viikolla 28.–30. kesäkuuta.

Presidentin vieraat myös uskoivat, että jäsenyysprosessi tulee päätökseen ja Suomi ja Ruotsi liittyvät puolustusliittoon. Heidän mukaansa on kaikkien Naton jäsenmaiden etu, että maat saadaan mukaan.

Senaattorit näkivät Naton kannalta tärkeäksi myös sen, että Suomi on pystynyt säilyttämään hyvät välit Venäjään jo pitkään.

Presidentti kertoi omassa erillisessä tiedotustilaisuudessaan, että Nato-jäsenyysprosessista on neuvoteltu koko juhannuksen läpi. Hänen mukaansa Suomen tilanteessa on nähtävissä pientä edistystä, sillä Turkki on vihdoin halunnut jatkaa neuvotteluita.

Niinistö tapaa tiistaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin yhdessä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin ja Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa.

– Tapaan [Erdoganin] asiallisella mielellä, Niinistö sanoi.

Tiedotustilaisuuden aikana Niinistö korosti useasti, että Turkilla on erityisiä vaatimuksia Ruotsille. Suomeen kohdistuvat vaatimukset ovat hänen mukaansa yleisempiä, kuten terrorismin kitkentä ja luovutuspyynnöt, jotka Suomi on presidentin mukaan kaikki jo ratkaissut.

Niinistön mukaan Madridin huippukokoukseen kohdistuu painetta sen suhteen, että Suomen Nato-prosessi saataisiin etenemään. Hän muistutti, että Natossa vallitsee avointen ovien periaatteet.

Presidentti vastasi myös yleisiin kysymyksiin Venäjän toiminnasta Kaliningradissa ja Ukrainassa. Niinistö uskoi, että tilanne Kaliningradissa saadaan selvitettyä, mutta hän kantoi huolta siviileihin kohdistuvista uhista. Erityisesti Venäjän ohjustoiminta Ukrainassa huolestutti häntä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?