EK tyrmistyi kunta-alan sopimuksesta: ”Todella turmiollinen”

Kunta-alan alan ammattiliitot saavat seuraavat viisi vuotta paremmat palkankorotukset kuin vientiliitot, ja kuntapuolen liitoista tulee palkkajohtaja.

Kunta-alan liitot saavat viiden vuoden ajan 5,1 prosenttia paremmat palkankorotukset kuin mitä vientialan liitot tulevat saamaan. EK pitää sopimusta turmiollisena. Hoitoalan liitot Tehy ja Super eivät ole mukana kunta-alan sopimuksessa.

Yksityisen puolen työnantajaleiri, Elinkeinoelämän keskusliitto EK katsoo kunta-alan tuoretta viisivuotista työehtosopimusta pelonsekaisin tuntein.

– Tämä oli pelätyn kaltainen ratkaisu. Tämä oli sovittelulautakunnan mukainen ratkaisu, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertoi.

– Tämä luo paineen palkankorotusautomaatista. Ja tässä on erittäin suuri riski, että tämä vaikeuttaa rajusti syksyn työmarkkinakierrosta, koska kunta-alasta tulee palkkajohtaja tällä ratkaisulla, Häkämies jatkoi.

Kunta-alan ammattiliitot saavat vähintään niin sanotun yleisen linjan mukaiset palkankorotukset, ja viiden vuoden aikana 5,1 prosenttia suuremmat palkankorotukset kuin kemianteollisuus, teknologiateollisuus ja auto- ja kuljetusala keskimäärin.

– Tämä on ratkaisun suuri heikkous. Ja vielä tilanteessa, kun suhdanne-ennusteita ruuvataan valitettavasti alaspäin ja inflaatio laukkaa, Häkämies sanoi.

– Tässä suhteessa tämä sopimus on todella turmiollinen, Häkämies sanoi.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää kunta-alan uutta työehtosopimusta turmiollisena.

EK ei enää sopimuksia tee, työnantajien sopimustoiminta kuuluu sen jäsenliitoille.

EK ei myöskään ole osapuoli julkisen sektorin sopimuksissa, mutta kunta-alan sopimus huolestuttaa EK:ta ja toimitusjohtaja Häkämiestä.

– Kunta-alan työntekijämäärä on niin valtavan suuri. On varmaan perustelua palkankorotuksiin julkisella alalla, mutta ne pitäisi pystyä hoitamaan paikallisesti sopien, eikä niin että kaikille sama.

– Ja kaikille sama palkankorotus kerrotaan isolle joukolle palkansaajia! Yksityinen sektori kuitenkin kasvun ja bruttokansantuotteen leimaa. Äärimmäisen huolestunut olen, Häkämies totesi.

Kun EK ei enää keskitettyjä tupo-ratkaisuja tee, vientiliittojen oletettiin olevan palkkajohtaja ja yleisen tason määrittäjä, jonka yli muut liitot eivät mene.

Nyt kunta-alan järjestöt saavat viidessä vuodessa siis 5,1 prosenttia suuremmat palkankorotukset kuin teknologiateollisuus, kemianteollisuus ja auto- ja kuljetusala keskimäärin.

Tämä ei tiedä hyvää syksyn työmarkkinakierrokselle, kun työntekijöiden Teollisuusliitto ja työnantajien Teknologiateollisuus alkavat neuvotella uutta sopimusta, ja kunta-alan työntekijät tulevat sopimuksen nokittamaan.

– Se on juuri se ongelma. Tässä kunta-alan ratkaisussa on sisällä automaatti. Tämä kunta-alan sopimus nostaa rimaa syksyllä.

– Meillä on kolme aiempaa kierrosta kohtuullisen hyvin pystytty hakemaan työantajien yhteistoiminnalla yleinen linja, jota ei ole rikottu. Nyt se rikkominen tapahtuu kuntapuolelta.

– Tarkoitus oli, että vientialat määrittävät palkankorotusten katon. Nyt kunta-ala saa tällaisen bonuksen. Kyllä tämä todella hämmästyttävää on, ja kuten aiemmin sanoin, turmiollista, Häkämies valitteli.

Hoitoalan liitot, Tehy ja Super eivät tarjottua kunta-alan sopimusta edes aikoneet hyväksyä. Tehy ja Super ovat vaatineet palkkaohjelmassaan viidelle vuodelle 3.6 prosentin korotuksia vuosittain yleisen linjan päälle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?