Sauli Niinistön Twitter-kuva kiteyttää, miten koruttomasti Suomi teki Nato-hakemuksen

Tasavallan presidentti Niinistö osallistui kokoukseen Tukholmasta, Haavisto allekirjoitti Suomen jäsenhakemuksen presidentti Halosen ja Ahtisaaren valvovien silmien alla.

17.5.2022 20:06

Suomi on päättänyt tänään tiistaina hakea puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

Iltapäivällä puoli kolmelta eduskunta äänesti selvin lukemin, 188–8, Nato-jäsenhakemuksen jättämisen puolesta kahden päivän puhemaratonin jälkeen.

Eduskunta oli tukensa antanut ja valtiojohdon oli nyt aika päättää virallisesti Suomen Nato-jäsenyyden hakemisesta.

Valtioneuvoston istunto alkoi Valtioneuvoston linnassa kello 17.52. Kuvaajan pääsivät ikuistamaan hetken ennen istuntoa. Istunto kesti muutaman minuutin.

Kello 18.01 kuvaajat pääsivät taas Valtioneuvoston linnan huoneeseen sisään. Oli alkamassa tasavallan presidentin esittely.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kehotti kuvaajia tulemaan kuvaamaan myös hänen vinkkelistään hallituksen pöytää, jotta kuvissa näkyisi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Tasavallan presidentti Niinistö on valtiovierailulla Ruotsissa, ja Niinistö osallistui Tukholmasta etäyhteydellä presidentin esittelyyn.

Niinistö twiittasi Suomen päätöksestä. Twitter-kuvan perusteella turvattu etäyhteys järjestyi presidentille jostain pienemmästä huoneesta.

– Päätös on tehty. Päätin juuri valtioneuvoston esityksestä, että Suomi hakee Naton jäsenyyttä. Jäsenenä Suomi saa ja antaa suojaa. Se ei ole keneltäkään pois, Niinistö kirjoitti Nato-hakemuksen jättämisestä Twitterissä.

Kun Niinistö oli presidentin esittelyssä hyväksynyt valtioneuvoston esityksen Nato-jäsenyyden hakemisesta, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) tuli kello 18.12 paperit mukanaan ulos hallituksen huoneesta kuvaajien eteen.

Ulkoministeri Haavisto allekirjoitti Suomen hakemuksen Naton jäseneksi.

Haavisto istui pöydän ääreen, laittoi silmälasit päähänsä ja otti käteensä kullanvärisen kynän.

– No niin, tässä lähtee Naton pääsihteerille Stoltenbergille kirje, Haavisto totesi ja alkoi allekirjoittaa jäsenyyshakemusta.

Kun Haavisto oli nimensä papereihin pannut, hän laski kynänsä pöydälle ja antoi luvan kuvata Natolle lähtevää, kolmen kappaleen mittaista englanninkielistä hakemusta minuutin verran.

– Jos joku haluaa kuvata, sekin on mahdollista, Haavisto totesi.

– Tässä on Brysselin kirje valmiina. Toivottavasti posti kulkee, Haavisto sanoi, nousi pöydästä, otti kirjeen mukaansa ja poistui Valtioneuvoston linnan toisiin huoneisiin.

Haavisto allekirjoitti jäsenhakemuksen entisten presidenttien silmien alla. Haaviston selän takana seinällä olivat Tarja Halosen ja Martti Ahtisaaren viralliset muotokuvat.

Suomen jäsenhakemus Naton päämajaan Brysseliin toimitetaan huomenna keskiviikkona. Seremoniat lienevät yhtä koruttomat kuin tänään.

Suomi ja Ruotsi vievät hakemuksensa Natolle yhtä aikaa. Suomen hakemuksen jättää Suomen Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?