Sdp:n kokouksessa kiihkeä Nato-vastainen puheenvuoro: ”Itsemurhaan verrattavissa olevaa politiikkaa”

Nato-jäsenyyden hylkäämistä kannattanut edustaja kertoo IS:lle pettyneensä Sdp:n ja Suomen johtajiin.

Vantaalainen Jussi Särkelä kannatti Sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa Nato-jäsenyyden hylkäämistä.

14.5. 15:29 | Päivitetty 14.5. 16:57

Sdp:n puoluevaltuusto kokoontui lauantaina ylimääräiseen kokoukseen lyömään lukkoon puolueen Nato-kannan. Puolueen johtavat nimet asettuivat pääministeri Sanna Marinin johdolla Nato-jäsenyyden puolelle kokouksen aluksi pitämissään puheissa.

Sisällä salissa kuultiin kuitenkin myös Nato-kriittisiä ääniä. Sdp:n puoluevaltuustoon kuuluva vantaalainen Jussi Särkelä piti salissa puheen, jossa hän vastusti kiihkeästi Suomen Nato-jäsenyyttä. Särkelä myös toi kokoukseen vetoomuksen, jossa joukko suomalaisia ja ruotsalaisia sosialidemokraatteja vaatii Nato-jäsenyyden hylkäämistä.

– Me emme pohdi sodan lopettamisen, rauhan, vaihtoehtoja, vaan olemme alistuneet jatkamaan sotaa mahdollisimman pitkään, Särkelä sanoi puheessaan.

Kokous pidettiin medialta suljetuin ovin mutta IS on nähnyt kirjoitetun version puheesta.

Särkelän mukaan aseistautuminen ja sotilasliitot eivät ole ydinaseiden ja ekokriisin aikakaudella ratkaisu, vaan ”itsemurhaan verrattavissa olevaa politiikkaa”. Natoon liittyminen tarkoittaisi sitä, että Suomen pitkälle itärajalle nousisi rautaesirippu.

Kokouksessa Särkelä kannatti toisen edustajan tekemää esitystä Nato-jäsenhakemuksen jättämisen hylkäämisestä, jonka jälkeen esityksestä äänestettiin.

Valtuuston jäsenistä 53 äänesti Nato-jäsenyyden puolesta ja 5 tuki sen hylkäämistä. Tyhjiä ääniä annettiin kaksi.

IS:n haastattelussa Särkelä syyttää puoluetovereitaan kansanedustaja Erkki Tuomiojan aiemmin käyttämällä termillä ”sotapsykoosista”. Särkelän mukaan on ikävää, että päätös Nato-jäsenyydestä tehdään tällaisena aikana.

– Sotilasliittoon liittyminen ei ole askel kohti rauhaa. Olemme antautuneet sodan logiikalle, jossa Venäjä on ja jota Venäjä haluaa.

Särkelä ennustaa Ukrainan sodan jatkuvan vielä pitkään. Hän ei usko Venäjän tulevan taipumaan sille asetettuihin pakotteisiin, sillä Venäjällä on lopulta takanaan valtavat resurssit.

– Ei niillä resursseilla hävitä sotaa jos ei voitetakaan. Näin ollen se kuluttaa jotakin, ja se kuluttaa aina enemmän pienempää kuin suurempaa.

Särkelä sanoo odottaneensa valtiojohdolta enemmän halukkuutta vuoropuheluun ja rauhasta neuvotteluun Venäjän kanssa kuten Suomi olisi takavuosina tehnyt.

– En puolusta Venäjää enkä ymmärrä sitä, miksi he hyökkäsivät. Kysymys on siitä, mitä tästä eteenpäin.

Särkelä kuvaili tunnelmaa ratkaisevassa kokouksessa kiihkeäksi. Toisten IS:n haastattelemien osallistujien mukaan tunnelma salissa oli kuitenkin pääasiassa rauhallinen. Useiden edustajien sanottiin olleen helpottuneita siitä, että ratkaisu Nato-jäsenyydestä saatiin tehtyä.

Juttua muokattu 14.5. klo 15.42: Lisätty tiedot äänestyksen tuloksesta.

Juttua muokattu 14.5. klo 16.56: Korjattu kuvatekstistä ja yhdestä kappaleesta Särkelän virheellisesti kirjoitettu nimi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?