Mika Aaltola: Tämän vuoksi Niinistön puhelu Putinille oli tärkeä

Kreml kommentoi puhelua varsin maltillisin sanankääntein, ja siihen voi Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan olla perusteltu syy.

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli lauantaina Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Mika Aaltola pitää puhelua Suomelle tärkeänä.

14.5.2022 16:48

Kremlin kuvaus Suomen ja Venäjän presidenttien puhelinkeskustelusta on sanamuodoiltaan melko ympäripyöreä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Aikaisemmin usein kuultuja uhkauksia Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden seurauksista ei Kremlin lausunnossa nostettu esiin.

Presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat puhelimessa lauantaina. Puhelussa presidentti Niinistö ilmoitti Suomen aikeista hakea Nato-jäsenyyttä lähipäivinä.

Niinistö kuvaili Putinin kanssa käymäänsä keskustelua Presidentin kanslian tiedotteessa sanoilla ”suora ja selväpiirteinen”.

– Diplomaattisessa kielessä kuvaus ”suora ja selväpiirteinen” voi tarkoittaa myös sitä, että ei olla oltu samaa mieltä, sanoo Mika Aaltola.

– Tiedotteessa kuitenkin lukee, että keskustelussa vältettiin kärjistyksiä, eli riitelyksi tuskin on mennyt.

Lue lisää: Presidentti Niinistö puhui Putinin kanssa: ”Keskustelu oli suora ja selväpiirteinen”

Lue lisää: Kreml kommentoi Niinistön ja Putinin puhelua

Kreml kuvaili omassa lausunnossaan käytyä keskustelua ”avoimeksi mielipiteenvaihdoksi”, mutta Putinin kerrotaan korostaneen Niinistölle sitä, että Suomen liittyminen Natoon olisi virhe.

– Tällainen muutos (Natoon liittyminen) maan ulkopolitiikassa voisi vaikuttaa kielteisesti Venäjän ja Suomen kahdenvälisiin suhteisiin, joita on vuosien ajan rakennettu hyvän naapuruuden ja yhteistyön hengessä, Kremlin lausunnossa todetaan.

Aaltola kiinnittää huomiota siihen, miten molempia maita hyödyttäviä suhteita tuodaan esiin.

– Diplomaattisesti Kremlin lausunto ei ollut jyrkän tuomitseva tai uhkaava, vaan siinä korostettiin, miten Suomen ja Venäjän hyvät suhteet voisivat Suomen päätöksen myötä vaarantua, Aaltola sanoo.

– Ja Venäjä käyttää muotoilussaan konditionaalia, siis jos Suomi liittyisi.

Presidentti Niinistö ennakoi puhelinkeskustelua lauantaiaamuna Ylen ykkösaamussa.

Kreml ei omassa lausunnossaan esittänyt Suomea kohtaan uhkauksia tai puhu naapurisuhteiden heikkenemisen lisäksi muista seurauksista, joita Suomen Nato-jäsenyys voisi aiheuttaa.

Lausunnossa todetaan, että Suomeen ei kohdistu turvallisuusuhkaa.

Venäjä on ilmaissut aikaisemmin vahvasti vastustavansa Naton laajenemista itään. Presidentti Sauli Niinistö on kertonut Ilta-Sanomien haastattelussa oman Nato-kantansa alkaneen muuttua joulukuussa, kun Putin ryhtyi vaatimaan ”konkreettisia sopimuksia” Naton itälaajentumisen estämisestä

Tänä keväänä sekä Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov että Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova ovat esittäneet lausuntoja mahdollisista seurauksista, joita Nato-jäsenyys voisi Suomelle aiheuttaa.

Nyt uhkaukset eivät toistuneet.

– Tietysti naapurisuhteiden vaarantuminen voi kattaa mitä vain, Aaltola pohtii Kremlin lausunnon sanamuotoja.

– Voi silti myös olla niin, että Venäjälle voi tuottaa vaikeuksia selittää omille kansalaisilleen Suomen ajattelun muutosta ja sitä, miksi Suomea pitäisi uhkailla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvattuna 10. toukokuuta.

Presidentti Niinistö kertoi aikeestaan soittaa Putinille perjantaina. Hän perusteli aikomustaan tarpeella käydä suora keskustelu tilanteessa, jossa Suomen Nato-jäsenyyden hakeminen vaikuttaa hyvin todennäköiseltä.

– Ei minulla mitään erityisempää viestiä ole. Vierastan kovasti sitä, että me vain kaikessa hiljaisuudessa katoaisimme Naton helmojen suojaan. On syytä käydä suora, selvä keskustelu, Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina aamulla, hieman ennen puhelinkeskustelua.

– Haluan todeta suoraan kasvoista kasvoihin, että nyt tilanne on tämä.

Presidentin kanslian tiedotteen mukaan keskustelu vaikuttaa noudattaneen presidentin ennakkosuunnitelmia.

Miten tärkeä puhelinkeskustelu sitten oli Suomelle?

– Kyllä tämä oli tärkeää. Suomella on halu saada keskinäiset asiat selväksi. Kuten tiedotteessakin korostetaan, Suomi haluaa jatkossakin hoitaa rajanaapuruuteen liittyvät asiat asiallisesti ja ammattimaisesti, Mika Aaltola sanoo.

– On tärkeää, että meillä on vallitsee vuoropuhelusuhde, vaikka Suomi toimii nyt vastoin Venäjän ukaaseja.

Presidentin kanslian mukaan Niinistö muistutti Putinia puhelinkeskustelussa myös presidenttien ensitapaamisessa vuonna 2012 käydystä keskustelusta. Niinistö kertoi tuolloin sanoneensa Putinille, että jokainen itsenäinen kansakunta maksimoi oman turvallisuutensa.

– Nyt päivitettiin tämänhetkinen tilanne ja ne valinnat ja päätökset, joita Suomi tekee, Mika Aaltola sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?