Sdp:n Paatero avajais­puheessaan: Venäjästä on tullut arvaamaton – ”Emme saa olla sinisilmäisiä”

Kuntaministeri totesi Sdp:n Nato-kannan ratkaisevan kokouksen alussa Suomen kestävän Venäjän mahdollisen reaktion vaikutukset.

Sirpa Paatero Sdp:n puoluekokouksessa huhtikuussa.

Sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero pohjusti puolueen Nato-päätöstä ennen ylimääräisen kokouksen alkua.

Paateron mukaan nyt tehtävä päätös on historiallinen ja suuri.

– Varsin laajasti katseet Suomessa, Euroopassa ja maailmalta kohdistuvat tänään meihin sosialidemokraatteihin. Se kertoo siitä, että se lopputulema ja päätös, jolla tulemme tästä kokouksesta ulos, vaikuttaa merkittävällä tavalla maamme tulevaisuuteen, mutta myös koko läntiseen Eurooppaan, Paatero lausui.

– Olemme linjaamassa päätöstä, jolla on pitkäkestoisia vaikutuksia kauas tulevaisuuteen, ja jonka kaikista vaikutuksista emme voi edes tässä ja nyt olla täysin varmoja, hän jatkoi.

Paateron mukaan Venäjän Ukrainassa aloittamalle sodalle ei näy loppua.

– Emme voi olla sinisilmäisiä. Itäisestä naapuristamme on tullut arvaamaton toimija, joka ei kunnioita kansainvälisiä sopimuksia, kansainvälistä oikeutta tai toisen valtion itsenäisyyttä. Venäjän kohdistamat julmat ja täysin epäoikeutetut sotatoimet Ukrainan siviileihin rikkovat räikeästi kaikkia näitä periaatteita. Kun kouluja, päiväkoteja ja jopa lastensairaaloita pommitetaan, eikä edes siviilien evakuoimiseksi tehtyjä turvakäytäviä kunnioiteta, on edessä vakava pohdinnan paikka.

Paatero sanoi että Suomelle olisi tärkeää, että Ruotsi kulkisi sen kanssa samansuuntaisesti. Suomen hän sanoi olevan hyvin varautunut Venäjän mahdolliseen reaktioon.

– On selvää, että maatamme tullaan tulevina aikoina koettelemaan eri tavoin. Ulkopuoliset tahot yrittävät murtaa yhteiskuntarauhaamme. Informaatiovaikuttamisen ja hybridisodankäynnin piirteitä on ollut nähtävissä jo jonkin aikaa, joten ilmiö ei tule meille uutena. Olemme siihenkin hyvin varautuneita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?