Sdp:n puolue­hallitus kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä – Sanna Marin: ”Viipymättä”

Pääministeri Sanna Marin myöntää, että Suomen mahdollinen päätös liittyä Naton jäseneksi voi aiheuttaa vastareaktioita Venäjän toimesta.

Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marinin mukaan Naton jäsenyys lisäisi Suomen turvallisuutta ja vahvistaisi Euroopan turvallisuutta.

14.5. 12:53

Tänään lauantaina kokoontunut Sdp:n puoluehallitus esittää puoluevaltuustolle, että Sdp kannattaa Suomen jäsenyyttä Natossa ja antaa tukensa valtiojohdolle jäsenyysneuvottelujen avaamiseksi.

Puoluehallitus hyväksyi esityksen yksimielisesti.

Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marinin mukaan Venäjän toimista on tehtävissä vain yksi johtopäätös:

– Suomen ja Euroopan turvallisuusympäristö on muuttunut ratkaisevasti.

– Venäjä on osoittanut, ettei se kunnioita Euroopan turvallisuusjärjestelyjä tai –järjestelmää - tai liioin kansainvälistä oikeutta. Yhteisistä sitoumuksista irtisanoutumista arvostelevat äänet on Venäjällä vaiennettu, Marin perusteli tänään lauantaina päätöstä turvallisuuspoliittisessa tilannekatsauksessa Sdp:n puoluevaltuuston ylimääräisen kokouksen aluksi.

Marin totesi Sdp:n Nato-kantaa käsittelemään kokoontuneelle puoluevaltuustolle, että myös Sdp:n on nyt päätettävä muuttuneen tilanteen pohjalta, miten se suhtautuu tähän uuteen aikaan.

– Meidän on ratkaistava, miten turvaamme parhaiten Suomen ja suomalaisten turvallisuuden nyt ja tulevaisuudessa.

– Sanoin puoluevaltuustossa huhtikuussa, että sekä liittyminen että liittymättä jättäminen ovat valintoja, joilla on seurauksia.

Marinin mukaan Naton jäsenyys lisäisi Suomen turvallisuutta ja vahvistaisi Euroopan turvallisuutta.

Torstaina Marin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoivat jo oman näkemyksensä asiaan. He totesivat kannanotossa, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta ja että Naton jäsenenä Suomi vahvistaisi koko puolustusliittoa.

Marin kuvaili Natoa keskeisimmäksi Euroopan turvallisuutta takaavaksi organisaatioksi.

– Nato-mailla on jatkuvaa käytännön tason puolustusyhteistyötä, yhteinen puolustussuunnittelu ja vahvat poliittiset siteet.

– Katson, että Naton jäsenyys on paras ratkaisu Suomen turvallisuuden ja lähialueidemme vakauden säilyttämiseksi muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Siksi meidän tulisi hakea Naton jäseneksi, viipymättä, Marin toisti.

Hänen mukaansa Sdp:lle on myös tärkeää, että niin Suomessa kuin Ruotsissa analyysi ja johtopäätökset tilanteesta ovat samansuuntaiset.

– Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon yhdessä olisi parempi vaihtoehto kuin se, että liikkuisimme eri tahtiin tai eri suuntaan.

Suomen mahdollinen päätös liittyä Naton jäseneksi voi hänen mukaansa aiheuttaa vastareaktioita Venäjän toimesta.

– Viestini on, ettei Suomen Nato-jäsenyys ole teko ketään vastaan, vaan se on teko Suomen ja suomalaisten turvallisuuden puolesta, Marin sanoi.

Juttua täydennetty kauttaaltaan kello 13:12

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?