Presidentti Niinistö puhui Putinin kanssa: ”Keskustelu oli suora ja selväpiirteinen”

Presidenttien välinen puhelinkeskustelu käytiin Suomen aloitteesta.

Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin ovat keskustelleet puhelimessa.

14.5. 13:56 | Päivitetty 14.5. 14:27

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on keskustellut lauantaina puhelimessa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Presidentti Niinistö kertoo asiasta Twitterissä.

Presidentin kanslian tiedotteen mukaan Niinistö ilmoitti Putinille, että Suomi päättää hakea Nato-jäsenyyttä lähipäivinä.

– Keskustelu oli suora ja selväpiirteinen, ja se käytiin vailla kärjistyksiä. Jännitteiden välttämistä pidettiin tärkeänä, Niinistö kertoo Presidentin kanslian tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Niinistö totesi presidentti Putinille, miten perusteellisesti Venäjän loppuvuodesta 2021 esittämät vaatimukset Natoon liittymisen estämisestä ja Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan ovat muuttaneet Suomen turvallisuusympäristön.

Presidentti Niinistö totesi tiedotteen mukaan Putinille tuoneensa jo ensitapaamisessa vuonna 2012 esiin sen, että jokainen itsenäinen kansakunta maksimoi oman turvallisuutensa.

– Liittymällä Naton jäseneksi Suomi vahvistaa omaa turvallisuuttaan ja ottaa vastuunsa. Se ei ole keneltäkään pois.

Niinistön mukaan Suomen ja Venäjän rajanaapuruus halutaan jatkossakin hoitaa asiallisesti ja ammattimaisesti.

Presidentinkanslian mukaan presidentti toisti puhelussa myös huolensa Ukrainan sodan aiheuttamista inhimillisistä kärsimyksistä. Niinistö välitti myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin esittämät viestit siviilien evakuoinnin turvaamisesta.

Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

Niinistön aikeesta soittaa Vladimir Putinille kerrottiin perjantaina. Tuolloin presidentti kertoi aikomuksena olevan keskustella muuttuneesta tilanteesta suoraan Putinin kanssa.

Presidentti Niinistö kertoi torstaina yhdessä pääministeri Sanna Marinin (sd) kanssa kannattavansa Suomen liittymistä puolustusliitto Naton jäseneksi. Suomen uskotaan hakevan virallisesti Naton jäsenyyttä ensi viikolla.

Niinistö avasi puhelinkeskustelun tavoitteita lauantain Ylen Ykkösaamussa.

– Ei minulla mitään erityisempää viestiä ole. Vierastan kovasti sitä, että me vain kaikessa hiljaisuudessa katoaisimme Naton helmojen suojaan. On syytä käydä suora, selvä keskustelu. Ehkä hän vähän avaa tiedottajansa lausumia, saa nähdä, Niinistö sanoi Ykkösaamussa.

Venäjä on toistuvasti kertonut vastustavansa Naton laajenemista.

Venäjän ulkoministeriön lausunnossa Suomen mahdollista liittymistä Natoon kuvattiin radikaaliksi muutokseksi maan ulkopolitiikassa.

– Venäjä joutuu ryhtymään vastatoimiin, sekä sotilaallis-teknisiin että muihin, estääkseen sen kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvien uhkien syntymisen, lausunnossa sanottiin Reutersin mukaan.

Myös Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov otti asiaan kantaa tuoreeltaan torstaina.

– On sanomattakin selvää, että Naton seuraava laajentuminen ei tee Eurooppaa stabiilimmaksi ja turvallisemmaksi, Peskov sanoi tuolloin venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Sauli Niinistö avasi puhelun lähtökohtia lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

Presidentti Niinistö on keskustellut Putinin kanssa puhelimessa edellisen kerran 11. maaliskuuta. Tuolloin keskustelussa käsiteltiin Ukrainan tilannetta. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

Nato-kysymys on tullut Niinistön ja Putinin välisissä puhelinkeskusteluissa aiemmin esille joulukuussa. Venäjä oli juuri julkistanut suurelle osalle länsimaita vaatimuksensa, joihin kuului myös se, että Nato ei saisi laajentua enää itään.

– Sanoin että no, me teemme omat päätöksemme. Olemme itsenäinen maa, joten tämä (Venäjän vaatimus) ei kosketa meitä, kuvaili Niinistö sananvaihtoaan Putinin kanssa seuraavalla viikolla BBC:n Newsnight-ajankohtaisohjelmassa.

Newsnightin toimittaja jatkoi kysymällä, mitä Putin vastasi.

– Ei mitään. Näin keskustelut aina välillä menevät. Hän sanoo omat argumenttinsa ja minä sanon omani, Niinistö vastasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?