Eduskunnassa varaudutaan jopa 16 tunnin Nato-vääntöön – tällaisen selon­teon presidentti ja hallitus tuovat keskusteluun

Puhemies Matti Vanhanen pitää todennäköisenä, että eduskunta äänestää Natoon liittymisestä tiistaina.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin pitävät tiedotustilaisuuden Natoon liittymisestä sunnuntaina.

13.5. 20:44 | Päivitetty 13.5. 22:08

Tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-utva) käsittelevät Nato-jäsenyyden hakemista IS:n tietojen mukaan sunnuntaina aamupäivällä 15. toukokuuta.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd) pitävät TP-utvan kokouksen jälkeen tiedotustilaisuuden Natoon liittymisestä. Tiedotustilaisuus on IS:n tietojen mukaan puolen päivän jälkeen.

Tiedotustilaisuudessa on oma osuutensa myös ulkoministeri Pekka Haavistolla (vihr) ja puolustusministeri Antti Kaikkosella (kesk).

IS:n tietojen mukaan tiedotustilaisuudessa kerrotaan selonteosta, jossa esitetään Suomen liittymistä Natoon.

Virallinen asiakirja on ”Valtioneuvoston selonteko Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon” ja siinä on tasavallan presidentin ja valtioneuvoston kanta Natoon liittymiseen.

Ulkoministeriön oikeuspäällikkö Kaija Suvanto kertoo IS:lle, että selonteko on lyhyt, muutaman sivun mittainen dokumentti.

– Se sisältää ponnen siitä, että kuullaan eduskuntaa siitä, että Suomi liittyisi Natoon, Suvanto sanoo.

Eduskunnan käsittelemä ajankohtaiselonteko koski turvallisuusympäristön muutosta laajasti ja kertoi muun muassa, mitä Nato-jäsenyys merkitsisi Suomelle.

Sunnuntaina annettavassa toisessa selonteossa esitetään konkreettisesti liittymistä Natoon ja tuodaan esille liittymiseen liittyviä seikkoja.

Valtioneuvosto antaa Natoon liittymisestä selonteon eduskunnalle. Valtioneuvoston istunto pidetään IS:n tietojen mukaan sunnuntaina iltapäivällä. Ennen selonteon antamista Ahvenanmaan maakunnan hallitusta pitää tiedottaa esityksestä.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta kuulee selonteosta asiantuntijoita maanantaina 16. toukokuuta kello 8 alkavassa kokouksessa.

Kuultavana ovat ministereistä Haavisto ja Kaikkonen.

Eduskunta on varautunut käymään Natoon liittymisestä lähetekeskustelun samana päivänä. Selonteon esittelypuheenvuoron pitää pääministeri Marin.

Eduskunnan täysistunto alkaa kello 10.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) vahvistaa IS:lle, että eduskunnalla on valmius istua tiistaiaamuyöhön kello 02 asti.

– Maanantain istunto on mahdollista saada noin 16 tunnin mittaiseksi, Vanhanen kertoo.

Tiistaina tarvittaessa jatketaan lähetekeskustelua.

– Ilman muuta istuntoa venytetään niin, että saadaan keskustelu käytyä.

Puhemies Matti Vanhasen mukaan eduskunnan maanantainen täysistunto voi venyä 16 tunnin mittaiseksi.

Lähetekeskustelun päätyttyä selonteko lähetetään ulkoasiainvaliokuntaan, joka täydentää turvallisuusympäristön muutoksesta jo laatimaansa mietintöä.

– Valiokunnan kokoukseen ei tarvita kovin pitkää taukoa. Ulkoasianvaliokunta pitää lyhyehkön kokouksen ja sitten jatketaan uudella täysistunnolla, Vanhanen sanoo.

Uudessa täysistunnossa käydään palautekeskustelu ulkoasianvaliokunnan mietinnöstä ja mahdollisesti äänestetään Natoon liittymisestä.

– Siinä keskustelussa ne edustajat, jotka haluavat tehdä vastaehdotuksen, tekevät vastaehdotuksen ja keskustelun päätteeksi tulevat äänestykset.

Vasemmistoliitosta saatetaan tehdä vastaehdotus, sillä puolueessa on Nato-jäsenyyden vastustajia. Myös Valta kuuluu kansalle -ryhmän Ano Turtiainen vastustaa liittymistä.

Vanhanen sanoo, että koko käsittely on mahdollista viedä läpi maanantain aikana, jos lähetekeskustelu päättyy ”ihmisten aikoihin”.

– Jos se menee kovin myöhään, ulkoasianvaliokunta varautuu kokoontumaan tiistaiaamuna ennen istuntoa.

Vanhasen mukaan on todennäköistä, että äänestyksiin päästään vasta tiistaina.

– Tuskin maanantain yöllä ryhdytään äänestämään. Se ei ole arvonsa mukaista, puhemies toteaa.

Lue lisää: Näin valtiojohto vei Suomen Natoon – sisäpiiriläiset kertovat: ”Siinä tuli raju virhe Venäjälle”

LISÄYS 13.5.2022 klo 22.01: Lisätty juttuun tiedot ulkoasianvaliokunnan kokouksesta maanantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?