Ranskalaislehti ylistää Sanna Marinia ”suomalaiseksi rautarouvaksi”

Le Figaron mukaan ”pragmaattinen, suora ja päättäväinen” pääministeri valmistautuu nyt siihen, mitä kukaan ei osannut ennakoida puoli vuotta sitten.

Ranskalaislehti Le Figaron mukaan kaukana ovat ajat, jolloin Sanna Marinin bailaamisesta kirjoitettiin isoja otsikoita lehtiin.

7.5.2022 16:14

Ranskan vanhin päivittäin ilmestyvä sanomalehti Le Figaro on kirjoittanut henkilökuvan Suomen pääministeristä Sanna Marinista (sd).

– Sanna Marin, suomalainen rautarouva, oikealle kallellaan oleva lehti otsikoi juttunsa.

Le Figaron mukaan kaukana ovat ajat, kun Marinista kirjoitettiin isoja otsikoita juorulehtiin, kun hän oli juhlinut yökerhossa altistuttuaan koronalle tai julkaissut itsestään kuvan sosiaalisessa mediassa muotisuunnittelijan luomuksessa.

Lehden mukaan Ukrainan sota on muuttanut radikaalisti tilannetta, lehdistöä ja oppositiota, jotka ovat yhdistyneet naispoliitikon ympärille, joka hyvin todennäköisesti vie Suomen Natoon.

Pääministeri Sanna Marin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden 24. helmikuuta, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

Le Figaro luonnehtii Natoon liittymistä ”vallankumoukseksi” maassa, jonka tavaramerkki on ollut puolueettomuus.

Lehden mukaan Suomi oli jo kahdesti torjunut Neuvostoliiton vuosina 1939 ja 1941 ennen kuin joutui kärsimään koko kylmän sodan ajan vaikeasta ajanjaksosta ”pakotetussa taloudellisessa yhteistyössä hankalan naapurinsa kanssa”.

Pärjätäkseen itsenäisenä maana Suomi, jolla on 1 340 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa, on kehittänyt suuren luokan taidetta kompromisseista ja itä–länsi-dialogista. Jopa niin pitkälle, että unohtuu, kuinka ”pragmaattinen, suora ja päättäväinen” Suomi osaa olla. Juuri niin kuin Sanna Marin.

– Hänen nousunsa Sdp:ssä oli salamannopea, kun hänestä tuli viiden puolueen hallituksen pääministeri 10. joulukuuta 2019, lehti hehkuttaa.

Sanna Marin nimitettiin pääministeriksi 10. joulukuuta 2019, kun Antti Rinne joutui eroamaan tehtävästä. Marinin vieressä vasemmistoliiton silloisen ministerit Li Andersson ja Aino-Kaisa Pekonen.

Le Figaro kirjoittaa Marinin syntyneen ”vaatimattomaan perheeseen” ja eläneen ”tuskallisen lapsuuden”. Lehti kertoo muun muassa, että Marinin äiti erosi hänen alkoholisti-isästään ja rakastui toiseen naiseen.

Lue lisää: Sanna Marinilta poikkeuksellinen avautuminen kuolleesta isästään Sami Kurosen ohjelmassa: ”En koe, että hän on osa perhettäni”

Samaa sukupuolta olevan parin kasvattama Marin suoritti omien sanojensa mukaan oppivelvollisuuden keskinkertaisesti, ennen kuin hän opiskeli hallintotieteitä Tampereen yliopistossa.

Le Figaro kertoo, että vuonna 2006 Marin lähti sattumalta mukaan Sdp:n nuoriso­liikkeeseen ja asettui ehdolle kuntavaaleissa kahta vuotta myöhemmin.

– Se oli kirvelevä epäonnistuminen. Ensimmäinen ja viimeinen.

34-vuotiaana Marinista tuli maailman nuorin johtaja naisvaltaisimmassa hallituksessa.

Pääministeri Sanna Marin on juhli miehensä Markus Räikkösen kanssa Emma-gaalassa 6. toukokuuta 2022.

Marinin kerrotaan olevan naimisissa entisen jalkapalloilijan, yrittäjä Markus Räikkösen kanssa ja heillä on tammikuussa 2018 syntynyt tytär.

Lehti kertoo, että itseään ”tavallisena suomalaisena” pitävä Marin valmistautuu nyt siihen, mitä kukaan ei olisi pystynyt ennakoimaan kuusi kuukautta sitten: Suomen puolustuksellisen yhteistyön vahvistamiseen EU:n kanssa ja Naton jäsenyyteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?