Niinistö SK:lle Venäjän reaktioista: ”Rajan taakse tulee varmasti paljon lisää sotilas­väkeä ja tavaraa”

Niinistön mukaan Nato-jäsenyyttä pohtivan Suomen pitää varautua Venäjän taholta ”kaikenlaiseen hybriditoimintaan”.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo Suomen Kuvalehdelle, että Pohjoismaat muodostaisivat hyvin vahvan kokonaisuuden – ”visuaalisesti vahvan Pohjolan” – jos Suomi ja Ruotsi liittyisivät Naton jäseniksi.

27.4.2022 21:39

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi Suomen Kuvalehden haastattelussa, että jännitteet Suomen itärajalla tulevat lisääntymään.

– Tosiasia on, että siinä on tuhat kilometriä vailla kummallisempia sotilaallisia rakennelmia. Nyt rajan taakse tulee varmasti paljon lisää sotilasväkeä ja tavaraa. Totta kai se lisää jännitettä, Niinistö sanoo lehden haastattelussa.

Niinistön mukaan Nato-jäsenyyttä pohtivan Suomen pitää varautua Venäjän taholta ”kaikenlaiseen hybriditoimintaan”.

– Yksi minun epäilyistäni, että miksi meille alkoi 2015 tulla pakolaisia itärajan yli, on se, että se saattoi olla näpäytys siitä, että olimme vuosina 2014–2015 toteuttaneet laajennettua sotilaallista harjoitusohjelmaa läntisten kumppaneidemme kanssa, Niinistö arvioi lehdelle.

Niinistö ei paljasta SK:lle Nato-kantaansa, mutta antaa ymmärtää, että valtiojohto voi tehdä aloitteen Nato-asiassa piankin, eduskuntakäsittelyn ollessa vielä käynnissä.

Eduskunnan turvallisuuspoliittisen selvityksen on arvioitu valmistuvan toukokuun puolivälin tienoilla.

Jos Niinistö ja hallitus päätyvät ehdottamaan Nato-jäsenyyshakemuksen tekemistä, eduskuntaan toimitetaan toinen selonteko, joka voidaan käsitellä muutamissa päivissä.

Toisella selonteolla haettaisiin eduskunnan suostumus hakemuksen tekemiseen.

Niinistön mukaan kaksi peräkkäistä selontekoa kannattaisi yhdistää yhdeksi käsittelyksi, jos asiasta on saatu hankittua jo selvyys eduskunnassa.

Niinistö kertoo hakevansa selonteon eduskuntakäsittelyltä sitä, että kaikki saavat niin täyden kuvan tilanteesta kuin mahdollista, jolloin kukaan ei tule jälkikäteen todenneeksi, että ”enhän minä tiennyt”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?