Petteri Orpo ja Ruotsin moderaattien johtaja Ulf Kristersson: ”Suomen ja Ruotsin haettava Natoon mahdollisimman pian”

Kokoomus ja Moderaterna perustivat kokouksessaan myös yhteisen Nato-työryhmän, jonka tehtävänä on edistää maiden Nato-jäsenhakemuksia.

Petteri Orpon mukaan viime kädessä Suomen pitää kuitenkin tehdä oma ratkaisunsa, ja hakea jäsenyyttä omista lähtökohdistaan.

7.4.2022 11:33

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja Ruotsin maltillisen kokoomuksen (Moderaterna) puheenjohtaja Ulf Kristersson esittävät, että Suomen ja Ruotsin on haettava Nato-jäsenyyttä mahdollisimman pian, jo tämän kevään aikana.

Näin Suomi olisi Naton virallinen hakijamaa Madridin 29.–30. kesäkuuta järjestettävään Nato-huippukokoukseen mennessä.

– Virallisen hakijamaan status on turvallisuutta vahvistava signaali jo itsessään. Tästä seuraava vaihe on Naton jäsenmaiden parlamenttien ratifiointi, jota pohjustamme diplomaattisella ja poliittisella tasolla, Orpo sanoi Orpo kokoomuksen pohjoismaisten sisarpuolueiden puheenjohtajakokouksessa Tukholmassa.

Kokoomus ja Moderaterna perustivat kokouksessaan myös yhteisen Nato-työryhmän, jonka tehtävänä on edistää maiden Nato-jäsenhakemuksia, vaihtaa tietoja parlamenttien välillä ja edistää Nato-jäsenyyttä myös Suomen ja Ruotsin ulkopuolella.

Tukholmassa on Orpon mukaan puhuttu voimakkaasti Suomen ja Ruotsin yhtäaikaisen jäsenhakemuksen puolesta.

– Tämä vahvistaisi jo entuudestaan maittemme välistä läheistä suhdetta. Isompi positiivinen vaikutus olisi kuitenkin pohjoismaiseen yhteistyöhön, sillä tällöin kaikki olisimme Nato-maita. Alueidemme turvallisuus parantuisi merkittävästi, kun voisimme toteuttaa historiallisen läheistä yhteistä puolustuspolitiikka.

– Viime kädessä Suomen pitää kuitenkin tehdä oma ratkaisunsa, ja hakea jäsenyyttä omista lähtökohdistaan, Orpo sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?