Puolustuksen mittavat panostukset aloitetaan heti – ampuma­tarvikkeiden määriä kasvatetaan pysyvästi

Puolustusmateriaalihankintoihin osoitetaan kehyskaudella yhteensä noin 1,5 miljardin euron lisäys.

6.4.2022 9:41 | Päivitetty 6.4.2022 12:35

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) ja puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen kertoivat keskiviikkona puolustushallinnolle kohdennetusta lisärahoituksesta.

ISTV lähetti suorana tiedotustilaisuuden, joka on nyt päättynyt. Hetki hetkeltä -seuranta löytyy artikkelin lopusta.

Euroopan turvallisuustilanne on vakavin vuosikymmeniin Venäjän aloitettua hyökkäyksen Ukrainaan. Jännitteet heijastuvat myös Pohjois-Eurooppaan.

Puolustusministeriön mukaan muutos sotilaallisessa toimintaympäristössä edellyttää välitöntä ja pysyvää puolustusmäärärahojen tason nostoa.

Hallitus on päättänyt kohdentaa puolustusmäärärahoihin lisärahoitusta yhteensä noin 2,2 miljardia euroa. Välittömät ja välttämättömät menolisäykset katetaan kehyksen ulkopuolelta.

Puolustusvoimien määrärahoja lisätään vuonna 2023 noin 788 miljoonalla eurolla ja vuosina 2024–2026 noin 408–536 miljoonalla eurolla vuodessa.

Hallitus on myös perunut Puolustusvoimien osalta kevään 2021 kehysriihessä päätetyn 35 miljoonan euron kehysleikkauksen, joka kohdentui sekä toimintaan että materiaalihankintoihin.

Tämän lisäksi hallitus valmistelee kevään toista lisätalousarviota siten, että vuodelle 2022 puolustuksen määrärahoja kasvatetaan noin 700 miljoonalla eurolla.

– Sota Euroopassa on muuttanut turvallisuusympäristöämme perusteellisesti. Tämän vuoksi olemme päättäneet kohdentaa merkittäviä lisäpanoksia Puolustusvoimille. Tarkoituksena on puolustuskykymme turvaaminen kaikissa tilanteissa, puolustusministeri Kaikkonen sanoo.

Puolustuskyvyn vahvistaminen tarkoittaa muun muassa jo käytössä olevan Puolustusvoimien materiaalin käyttövarmuuden parantamista, materiaalin ja ampumatarvikkeiden hankintoja, kertausharjoitusten lisäämistä ja lisähenkilöstöä.

Sopimussotilaiden määrää lisätään ja kertausharjoituksia lisätään vuosittain noin 10 000 reserviläisellä nykyisestä 19 300 reserviläisestä.

Puolustusmateriaalihankintoihin osoitetaan kehyskaudelle 2023–2026 yhteensä noin 1,5 miljardin euron lisäys. Rahoituksella hankintaan muun muassa panssarintorjunta- ja ilmatorjunta-aseistusta, taistelijan varusteita, tykistön ampumatarvikkeita, kenttähuoltomateriaalia sekä meri- ja ilmapuolustuksen ohjuksia.

Maanpuolustusjärjestöjen toimintaa tuetaan vajaalla 3,2 miljoonalla eurolla, millä vastataan kansalaisten tarpeeseen osallistua aikaisempaa enemmän vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön ja koulutukseen.

– Vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus tukee erityisesti paikallispuolustusta ja on siten merkittävä lisä Puolustusvoimien joukkojen suorituskyvyn kehittämisessä, ministeriö kertoo tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?