Sanna Marin varoitti sini­silmäisyydestä koskien Venäjän pakolaisuutta: ”Voi aiheuttaa turvallisuus­kysymyksen muille maille”

Pääministeri Sanna Marin vieraili keskiviikkona Saksan Berliinissä ja tapasi Saksan liittokansleri Olaf Scholzin.

16.3. 20:22 | Päivitetty 16.3. 22:12

Pääministeri Sanna Marin (sd) vastasi Berliinissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kysymykseen Venäjältä saapuvista pakolaisista toteamalla, ettei asian suhteen tule olla sinisilmäinen.

– Tässä meidän tulee olla hyvin realistisia, pragmaattisia. Ei lainkaan sinisilmäisiä, Marin sanoi tänään keskiviikkona Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin tapaamisen yhteydessä.

– Me näemme, millä tavalla Venäjä harjoittaa ulkopolitiikkaansa, niin se harjoittaa sitä tavalla, joka kohdistaa aggressiota muihin maihin ikään kuin suojellakseen omia kansalaisiansa.

Venäjän Suomen-suurlähetystö julkaisi keskiviikkona Twitterissä viestin, jossa se pyysi ilmoittamaan Venäjän kansalaisiin ja venäjää äidinkielenään puhuviin henkilöihin kohdistuvista oikeuksien rikkomisesta, syrjinnästä ja vihapuheesta.

Lue lisää: Venäjän suur­lähetystö pyysi ilmoittamaan kansalaistensa syrjinnästä Suomessa – tutkija: ”Tässä heitetään nyt pökköä Venäjän propagandan pesään”

Lue lisää: Asiantuntija arvioi Venäjän suurlähetystön viestiä Suomessa asuville venäläisille: ”Täytyy pitää päät kylminä”

– Meidän pitää katsoa tätä kysymystä mahdollisista venäläisistä tulijoista, pakolaisista hyvin pragmaattisesti ja arvioida myös turvallisuuspoliittiset ulottuvuudet johtuen Venäjän ulkopolitiikasta. Siitä, mitä se on ääneen lausunut. Että se pyrkii suojelemaan omia kansalaisiansa omien rajojensa ulkopuolella. Ja tämä voi aiheuttaa turvallisuuskysymyksen muille maille. Suhtautuisin tähän aika varovaisesti tässä vaiheessa, Marin vastasi.

Marin totesi Saksan olevan keskeinen maa Euroopan unionissa, mitä tulee EU:n kehittämiseen entistä vahvemmaksi toimijaksi ulko- ja turvallisuus- sekä puolustuspolitiikassa.

– Meillä on yhteinen näkemys siitä, että EU:n on oltava kyvykkäämpi.

Samalla Saksa on Marinin mukaan Suomelle myös tärkeä turvallisuus- ja puolustuspoliittinen toimija.

– Jaamme saman turvallisuusympäristön myös Itämeren piirissä. Olemme kehittäneet puolustusyhteistyötämme pitkälle esimerkiksi yhteisten harjoitusten kautta.

– Uskon, että Saksaa kiinnostaa tehdä yhteistyötä Suomen kanssa yhteistoimintakykyjen kehittämiseksi jatkossakin.

Suomelle Saksa on Marinin mukaan tärkeä myös Naton jäsenvaltiona.

– Arvostamme Saksan tukea Suomen Nato-kumppanuuden kehittämiselle. Olen myös pannut merkille, että Saksa on varauksettomasti tukenut Naton avoimien ovien politiikan ylläpitämistä.

Marin totesi, että tämän kevään aikana Suomessa käydään keskustelua siitä, millä tavalla maamme turvallisuusympäristö on muuttunut ja siitä, tulisiko Suomen hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä vai ei.

Marinin ja Scholzin oli tarkoitus keskustella Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Euroopan turvallisuus- ja puolustusyhteistyön kehittämisestä sekä EU:n talous- ja energiapolitiikasta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 21.01 ja 22.03.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?