Sisäministeriö valmistelee laki­muutosta – turvapaikka­hakemukset voitaisiin käsitellä heti rajalla

EU-lainsäädäntö mahdollistaa rajamenettelyn, mutta sitä ei ole otettu aiemmin käyttöön Suomessa.

Rajamenettelyssä perusteettomat turvapaikkahakemukset voitaisiin käsitellä nopeasti rajalla.

15.3. 20:36

Sisäministeriö on ryhtynyt valmistelemaan rajamenettelyn käyttöönottoa Suomessa.

Rajamenettelyssä todennäköisesti perusteettomat turvapaikkahakemukset voitaisiin käsitellä nopeasti heti rajalla tai sen läheisyydessä. Ministeriön mukaan myös rajamenettelyssä hakemukset tutkittaisiin yksilöllisesti, perusteellisesti ja oikeudenmukaisesti.

Hallituksen lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella 2022.

Rajamenettelyllä varaudutaan hybridivaikuttamiseen. EU-lainsäädäntö mahdollistaa rajamenettelyn, mutta sitä ei ole otettu aiemmin Suomessa käyttöön.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston eläkkeelle jäänyt osastopäällikkö ja Maahanmuuttoviraston entinen ylijohtaja Jorma Vuorio esitti syksyllä, että Suomen pitäisi ottaa rajamenettely EU-lainsäädännöstä käyttöön. Hänen mukaansa rajamenettelystä olisi ollut hyötyä vuonna 2015, kun Suomeen tuli Venäjältä turvapaikanhakijoita.

Lue lisää: Entinen huippuvirkamies esittelee keinot katastrofin varalta: Tärkeintä on pysäyttää turvapaikka­hakemusten virta ja laittaa rajat kiinni

Lue lisää: Krista Mikkonen kuittasi heti – uusi sisäministeri vihjasi opposition langenneen hybridi­vaikuttamisen ansaan

Viime syksynä Valko-Venäjä lennätti siirtolaisia maahan ja ohjasi heidän Puolan rajalle. Euroopan komissio on Valko-Venäjän toimien seurauksena antanut ehdotuksia, joissa rajamenettely esitetään yhtenä keinona vastata muuttoliikkeen välineellistämis­tilanteisiin sekä hallita maahan jo suuntautunutta maahantuloa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?