Antti Rinne: Meidän turvallisuudestamme pitää pystyä huolehtimaan – ”Jos se vaatii jäsenyyttä Natossa, niin se pitää tehdä”

Nato-jäsenyyttä käsitellyt twiitti ei ole uusi linjaus, painottaa entinen puoluejohtaja.

Antti Rinne totesi, että Suomen ja suomalaisten turvallisuus ja elämä ilman pelkoa on varmistettava.

13.3.2022 17:04

SDP:n entinen puheenjohtaja, eduskunnan varapuhemies Antti Rinne sanoo haluavansa hälventää väärinkäsityksiä ja torjua disinformaatiota SDP:n Nato-kannasta.

Rinne twiittasi lauantaina Ukrainan tueksi ja totesi samalla, että Suomen ja suomalaisten turvallisuus ja elämä ilman pelkoa on varmistettava.

–  Jos se vaatii jäsenyyttä Natossa, niin se pitää tehdä. Nyt valtiojohto tarvitsee työrauhan kylmän viileään harkintaan parhaan tiedon valossa! twiitissä kirjoitettiin.

Rinne tähdensi STT:lle sunnuntaina, että linjaus on sama, joka on ollut voimassa siitä lähtien, kun hänet vuonna 2014 valittiin puolueen puheenjohtajaksi.

–  Kun on liikkunut disinformaatiota myös SDP:n kannasta, niin halusin vain todeta selvästi, että meidän turvallisuudestamme pitää pystyä huolehtimaan, hän sanoi.

–  Tuossa ei sinällään mitään kovin uutta ollut, vaan samat peruslähtökohdat on ollut SDP:llä jo ainakin 7–8 vuotta.

Rinne sanoo, ettei itse kovin mielellään puhu Nato-optiosta. Kyseessä on hänen mielestään ennen kaikkea itsenäisen valtion oikeus päättää kaikista ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksistä sulkematta mitään pois. Asia on ajankohtainen, kun turvallisuuspoliittinen tilanne lähialueilla ja Euroopassa on muuttunut ja meneillään on prosesseja, joissa arvioidaan tarvetta tehdä muutoksia Suomen ratkaisuihin.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin ei ole kertonut henkilökohtaista näkemystään Nato-jäsenyydestä.

Kadonnut salasana johti tilin vaihtoon

Rinteen twiittaus tuli uudelta tililtä, jolla on toistaiseksi vain muutama twiitti ja muutama sata seuraajaa. Vanhalla Twitter-tilillä seuraajia on liki 42  000, mutta edellinen twiittaus on joulukuulta 2019. Sieltä ei ole luvassa enää uusia viestejä.

–  Siinä oli vanha sähköpostitili, jonka salasanaa en tiedä, ja jolle ei ole löytynyt mitään väylää saada sitä auki, Rinne kertoi.

Li Andersson KU:lle: Nato-keskustelu luo ristiriitoja

Nato-keskusteluun otti viikonloppuna osaa myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, joka ei myöskään aio kertoa henkilökohtaista Nato-kantaansa. Vasemmistoliiton sisälle on kuitenkin syntynyt eripuraa keskustelun lähtiessä käyntiin, Andersson kertoi Kansan Uutisille.

–  Minulle on tullut jonkun verran palautetta, että keskusteluilmapiiri puolueen sisällä ei ole parhaimmalla mahdollisella tasolla. Jäsenistöllä on aika voimakkaita kantoja puolin ja toisin, Andersson sanoi.

Aiemmin Nato-vastaisuus yhdisti, mutta nyt kannat hajoavat.

–  Ennen vanhaan on ollut niin, että Nato-vastaisuus on ollut puoluetta yhdistävä kanta. Nyt se on pikemminkin erottava. Osa jäsenistöstä on hyvin voimakkaasti Nato-jäsenyyttä vastaan ja osa suhtautuu siihen myönteisesti.

Anderssonin mukaan on tärkeää, että vasemmistoliitto pystyy käymään sisäistä keskustelua ja luomaan tilaa eri näkemyksille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?