Kaikkonen: Naton jäsen­hakemuksen postittamiseen ei ole juuri nyt oikea hetki – yhteis­työn syventämiselle vahva selkä­noja Valkoisessa talossa ja Pentagonissa

”Olen tullut tämän matkan aikana entistä vakuuttuneemmaksi Yhdysvaltojen vahvasta sitoutuneisuudesta”, Kaikkonen totesi Washingtonissa keskiviikkona.

Antti Kaikkonen ja Lloyd Austin Washingtonissa keskiviikkona.

9.3.2022 23:36 | Päivitetty 10.3.2022 0:58

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) tapasi Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin Washingtonissa keskiviikkona.

Kaikkonen vieraili kollegansa luona Pentagonissa. Keskustelujen aiheina olivat kahdenvälinen puolustusyhteistyö sekä Ukrainan tilanne ja turvallisuustilanne Euroopassa.

Kaikkonen kertoo tapaamisen Austinin kanssa olleen hyvä.

– Ukrainan tilanne meillä tässä kovasti on päällä. Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän toimet ja vaatii väkivaltaisuuksien välitöntä lopettamista, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen kehui länsimaiden yhteistyötä.

– Sanoisin, että se on ollut merkittävä voimannäyttö.

Kaikkonen kertoo nostaneensa esiin sen, että Naton avoimien ovien politiikan jatkuminen on tärkeää Suomelle ja Ruotsille. Kaikkonen sai Austinilta vakuutuksen, että avoimien ovien politiikka jatkuu.

Kaikkonen toisti, että nyt ymmärrettävästi Natonkin suurimpana huolenaiheena on Ukrainan kriisin rauhoittaminen.

– Jäsenhakemuksen postittamiseen juuri nyt ei ole oikea hetki. Tässä on vasta keskustelut käynnissä Suomessa. Johtopäätösten aika on myöhemmin, hän totesi.

IS:n keskiviikkona julkaistussa kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että 74 prosenttia suomalaisista pitää nyt Venäjän aiheuttamaa sotilaallista uhkaa huolestuttavana. Kaikkonen kertoo ymmärtävänsä kansalaisten huolen, mutta hän korostaa maan johdon tekevän kaikkensa suomalaisten turvallisuuden eteen.

– On todella surullista ja synkkää, että meillä käydään sotaa Euroopassa 2020-luvulla. Nyt on erittäin tärkeää, että ponnistellaan voimakkaasti sen puolesta, että saadaan sota loppumaan.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) median edessä keskiviikkona Washingtonissa.

Kaikkosen mukaan transatlanttinen yhtenäisyys on edelleen tärkeää.

– Olen tullut tämän matkan aikana entistä vakuuttuneemmaksi Yhdysvaltojen vahvasta sitoutuneisuudesta. Yhdysvaltojen ja Naton toimet ovat tärkeitä myös Pohjoismaiden ja Suomen vakauden näkökulmasta. Suomi ja Ruotsi ovat tiivistäneet yhteistyötään Naton kumppaneina, ja tälle on selvästi Yhdysvalloissa laaja ja vahva tuki.

Kaikkosen mukaan muuttunut turvallisuustilanne merkitsee sitä, että Suomen on jatkettava yhteistyön tiivistämistä kumppaneiden kanssa.

– Ruotsi ja muut Pohjoismaat ovat keskeisessä roolissa.

Tapaaminen Austinin kanssa sujui Kaikkosen mukaan hyvin.

– Luonnehtisin käytyä keskustelua hyvin positiiviseksi. Meillä oli hyvä ja rakentava vuorovaikutus.

Puolustusministerien Antti Kaikkosen ja Lloyd Austinin tapaaminen oli sovittu jo hyvissä ajoin.

Kaikkosen keskustelu kollegansa kanssa liittyi osittain presidentti Niinistön vierailuun viime viikolla. Niinistö ja presidentti Joe Biden sopivat prosessin aloittamisesta, jolla syvennetään maiden välistä puolustusyhteistyötä.

– Tämä prosessi otti tänään askeleen eteenpäin. Meillä on nyt yhteistyön syventämiselle vahva selkänoja sekä Valkoisesta talosta että Pentagonista. Tälle perustalle on hyvä lähteä rakentamaan.

– Sovimme, että aloitetaan ripeä virkatyö syvemmän yhteistyön konkretisoimiseksi. Työ on vasta alkuvaiheessa, mutta sovimme askelmerkeistä eteenpäin. Meillä on nyt selkeä poliittinen tuki, jolla tätä lähdetään viemään eteenpäin, Kaikkonen sanoi.

Merkittävä osa Antti Kaikkosen Yhdysvaltojen vierailusta liittyi F-35-hävittäjähankkeeseen.

Lue lisää: Niinistö ja Biden tapasivat – mikä muuttui? Asian­tuntijat vastaavat seitsemään kysymykseen

Kaikkonen ei yksityiskohtaisesti kertonut, mitä tämä yhteistyön syventäminen konkreettisesti tarkoittaa. Hän sanoi, että kyseeseen saattaa tulla esimerkiksi materiaalinen yhteistyö ja puolustusmateriaaliin liittyvää huoltovarmuutta.

Kaikkonen otti esille myös kolmenvälisen yhteistyön Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa.

Kaikkonen kertoo, että merkittävä osa Yhdysvaltojen vierailusta liittyi F-35-hävittäjähankkeeseen. Vierailu Amerikkaan oli sovittu jo hyvissä ajoin. Kaikkonen vieraili muun muassa Texasissa tehtaalla ja vakuuttui, että kaikki sujuu suunnitellusti ja aikataulu pitää. Ensimmäiset uudet hävittäjät saadaan Suomeen 2025–26.

Korjaus 10.3. kello 00.28: Merkittävä osa Kaikkosen Yhdysvaltojen vierailusta liittyi F-35-hävittäjähankkeeseen, ei F-15-hävittäjähankkeeseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?