Ulkomaisissa medioissa leviää väite Venäjän kirjeestä Suomelle – ministeriöissä ei tietoa asiasta

Asiasta ovat kertoneet viime yönä ainakin venäläinen Eho Moskvy -radiokanava sekä Nexta-kanava.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov odotti jokaiselta vastaanottajamaalta omaa vastausta, kun Kreml helmikuun alussa lähetti kirjeitä EU-maille, joissa se vaati turvatakuita Venäjälle.

3.3.2022 10:08

Ulkomaisissa medioissa ja somessa leviää tällä hetkellä väite, jonka mukaan Kreml on lähettänyt Suomelle ja Ruotsille kirjeet, joissa se vaatii mailta turvatakuita Venäjälle.

Asiasta ovat kertoneet viime yönä ainakin venäläinen Eho Moskvy -radiokanava sekä Nexta-kanava.

Epäselvää on se, viittaavatko mediat Venäjän helmikuun alussa lähettämiin kirjeisiin, vai onko kyse uudesta kirjeestä.

Ilta-Sanomille kerrotaan puolustusministeriöstä ja ulkoministeriöstä, ettei heillä ole tietoa asiasta.

Venäjä lähetti vastaavan kirjeen jo helmikuun alussa usealle EU:n ja sotilasliitto Naton jäsenmaalle, Suomi mukaan lukien.

Kirjeessä kysyttiin kantoja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin periaatteisiin, kuten siihen, että mikään maa ei lisäisi omaa turvallisuuttaan muiden maiden turvallisuuden kustannuksella.

Lue lisää: Tällaisilla saatesanoilla Venäjän kirje tuli: ”Hänen ylhäisyytensä Pekka Haavisto”

Venäjä sai lopulta kuitenkin vastaukset vain Naton pääsihteeriltä Jens Stoltenbergiltä ja EU:n ulkosuhteista vastaavalta Josep Borrellilta.

Borrell kertoi vastauksessaan, että jännitteet ja erimielisyydet tulee ratkaista vuoropuhelun ja diplomatian keinoin ja että sopiva foorumi keskustelujen jatkamiselle olisi Etyj, minkä lisäksi keskustelufoorumiksi ehdotettiin Naton ja Venäjän välistä neuvostoa.

Venäjän ulkoministeriö ei kuitenkaan ollut vastaukseen tyytyväinen, ja vastaukset torpattiin sen mukaan ”epäkunnioittavina”. Maan ulkoministeri Sergei Lavrov odotti jokaiselta vastaanottajalta omaa vastausta.

– Tällaista askelta ei voida nähdä minään muuna kuin merkkinä diplomaattisesta epäkohteliaisuudesta ja epäkunnioituksesta pyyntöämme kohtaan, Venäjän ulkoministeriö sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?