Ruotsin pääministeri Andersson jäätyi oudosti Venäjä-pressissä – avustaja joutui toimittamaan invaasion ”määritelmän” lapulla

Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kiemurtelu invaasion määritelmän kanssa kameroiden edessä on herättänyt Ruotsissa hämmennystä.

Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonilla oli vaikeuksia lehdistötilaisuudessa.

23.2. 12:11

Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin (s) tiedotustilaisuus Venäjän toimiin Ukrainassa liittyen sai eilen oudon käänteen, kun esiin nousi sana invaasio eli maahanhyökkäys tai maahantunkeutuminen. Lehdistötilaisuudessa toimittaja sanoi ensin Venäjän joukkoja menneen jo Ukrainan maaperälle. Hän kysyi, kuinka Andersson määrittelisi nämä venäläisjoukot.

– Se on loukkaus Ukrainan alueellista itsemääräämisoikeutta vastaan, Andersson sanoi.

– Yksinkertaisesti sanottuna invaasio? toimittaja jatkoi.

– Pitääkö minun määritellä invaasio? Niin. Joo. Antakaa minun palata invaasion määritelmään myöhemmin, Andersson sanoi.

Hän vaikutti hämmentyneeltä, levitti käsiään ja hymyili kiusaantuneesti ja painotti kyseessä olevan loukkaus Ukrainan itsemääräämisoikeutta vastaan.

Samalla Andersson viittilöi sivulle. Pian Anderssonin luokse saapui avustaja, joka antoi pääministerille lapun. Andersson palasi maahantunkeutumiskysymykseen.

– Kysymykseen, onko kyse invaasiosta. Kuinka invaasio määritellään? Vaikeaa. Kyse on selkeästä aggressiosta ja itsemääräämisoikeuden loukkauksesta, Andersson sanoi paperin saatuaan.

Andersson naureskeli edelleen hermostuneesti. Lopuksi hän taitteli saamansa paperin ja antoi sen kiusaantuneena takaisin.

– Näin voimme invaasion määritellä.

Andersson ei halunnut käyttää sanaa invaasio puhuessaan Venäjän toimista Ukrainassa. Monet oppositioedustajat ovat kritisoineet esiintymisen jälkeen pääministeriä.

Kristillisdemokraattien Lars Adaktusson kuvasi pääministerin esiintymistä ”heikoksi ja epävarmaksi”. Maltillisen kokoomuksen mielestä Anderssonin olisi pitänyt puhua niin kuin asia on eli Venäjän hyökkäyksestä tai tunkeutumisesta Ukrainan alueelle. Puolueen ryhmäjohtaja Tobias Billström piti ”täysin käsittämättömänä”, ettei pääministeri puhunut Venäjän toimista invaasiona.

Hän piti ruotsalaislehti Aftonbladetissa huolestuttavana, että Anderssonille piti toimittaa määritelmä kesken pressitilaisuuden paperilla.

– Tämän tyyppinen paperilappunen indikoi, että hän ei ole kovin hyvin valmistautunut Ruotsin vastaukseen. Olemme jo aiemmin nähneet, ettei hän ole kovin hyvin perillä tämän aihealueen kysymyksistä, Billström höykytti pääministeriä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?