Vihreiden Iiris Suomela poisti vanhat twiittinsä bensaveron vaikutuksesta köyhiin – näin hän perustelee ratkaisuaan

Vihreiden sijaispuheenjohtajan mielestä sosiaaliturvaa voitaisiin korottaa bensan ja sähkön hintojen nousun vuoksi.

Vihreiden sijaispuheenjohtajan Iiris Suomelan mukaan hänen vanhoja twiittejään levitettiin muutettuina.

10.2. 7:30

Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela kertoo poistaneensa Twitteristä bensaveroa koskevat vanhat twiittinsä, koska niitä vääristeltiin.

– Poistin twiitit, koska huomasin, että niitä levitettiin muutettuina ja katkottuina ja levisi harhaanjohtavaa informaatiota siitä, että ne olisivat olleet tuoreita, Suomela kertoo IS:lle.

Sosiaalisessa mediassa on ihmetelty, miksi Suomela on poistanut kolme twiittiään, jotka hän oli julkaissut joulukuussa 2019. Päivän byrokraatti -tili nosti asian esille.

Yhdessä twiitissään Suomela kirjoitti näin: ”Toinen huomio: bensavero ei osu pahimmin köyhiin. Tästä on hyvin selkeää tutkimustietoa.” Samassa yhteydessä hän oli jakanut ekonomisti Roger Wessmanin kirjoituksen, jonka mukaan pienituloiset kärsivät polttoaineverosta suhteellisesti vähemmän ja keskituloiset kärsivät polttoaineveron nostosta eniten.

– Totean saman kuin tutkija tässä pitkässä ketjussaan, Suomela sanoo.

Toisessa poistamassaan twiitissä Suomela totesi, että: ”Bensaveron korotuksesta levitetään eduskunnassa mitä harhaanjohtavinta tietoa. Kyseessähän on indeksikorotus, joka lähinnä varmistaa, ettei bensa halpene suhteessa esim. ruokaan ja asumiseen.”

Twiittien poistaminen ei liity siihen, että olisit muuttanut kantaasi asiaan ja ryhtynyt nyt ajamaan korvauksia pienituloisille, joita polttoaineen kallistuminen koettelee?

– Ei. Nythän meillä on sellainen tilanne, että hinnannousu ei ensinnäkään johdu veroista, vaan muista syistä, ja on todella jyrkkää. Tämä osuu nyt kovaa ihan kaikenlaisiin suomalaisiin ja moniin pienituloisiin tämä osuu todella kovaa.

Olet sitä mieltä, että bensavero ei osu pahimmin köyhiin, mutta polttoaineiden hinnannousu kyllä osuu?

– Tässähän ei ollut kyse oikeastaan mielipiteestä, vaan tutkimustiedosta silloin 2019. Tilanne on nyt eri kuin tuolloin. Tällä hetkellä monille tuottaa ongelmia se, että samaan aikaan polttoaineiden hinnannousun kanssa energian hinta on kallistunut muutenkin. Tätä twiittiähän monesti levitetään niin, että leikataan irti se, että viittaan tiettyyn tutkimukseen ja tiettyyn tilastotietoon.

Iiris Suomelan mukaan bensan hinnan jyrkkä nousu osuu erityisen kovaa pienituloisiin.

Suomelan mielestä akuuttiin tilanteeseen, jossa sähkön ja bensan hinnat nousevat ja myös korona koettelee, tarvitaan hallitukselta nopeita toimia.

Vihreät esittää toimiksi perustuloa ja pienimpien ansiotulojen verotuksen keventämistä. Puolueen mielestä eri ihmisryhmien tilannetta pitäisi seurata tarkasti, jotta toimet saadaan kohdistettua oikein.

– Erityisesti tähän hetkeen sopisi meidän esityksemme erillisestä korvauksesta alueellisesti ja tulojen mukaan kohdennettuna.

Hänen mukaansa tilastotyöllä on mahdollista tunnistaa asuinalueiden tarkkuudella, milloin ihmisellä on erityinen riski kärsiä energiaköyhyydestä.

– Veronpalautusjärjestelmä tai Kelan kautta kohdennettavat tuet energian hinnannoususta kärsiville alueille ovat ainakin kaksi hyvin nopeaa tapaa reagoida.

Iiris Suomelan mielestä sosiaaliturvaa voitaisiin korottaa ja vähintäänkin varmistaa, että toimeentulotuessa huomioidaan energian hintojen nousu.

Pienituloisimpien osalta pitäisi Suomelan mielestä tarkastella sosiaaliturvan riittävyyttä.

– Monilla pienituloisilla lämmityslasku ja bensalasku voi olla hyvin korkea ja tämänhetkinen sosiaaliturva ei välttämättä riitä, jolloin nopeitakin korotuksia voitaisiin mielestäni tarkastella. Vähintäänkin pitää varmistaa, että toimeentulotuessa huomioidaan nyt kattavasti energian hintojen nousu.

Hänen mukaansa asumiseen liittyvien kulujen osalta myös asumistuen tarkastelu on tärkeää. Pienituloisia palkansaajia ja yrittäjiä voitaisiin tukea työmatkakulujen ja ansiotuloverotuksen kautta.

Suomelan mukaan toimet pitää valita siten, että ne saadaan käyntiin tämän kevään aikana.

– Toivoisin, että jo ennen kehysriihtä saataisiin toimia käyttöön, mutta ihan viimeistään kehysriihessä asia pitää käydä läpi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?