Riikka Purra sanoutuu irti Mika Niikon Ukraina-puheista – keskustasta vaaditaan jo valiokunnan puheen­johtajan eroa

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko tyrmistytti kommenteillaan Ukrainan mahdollisuudesta hakea Nato-jäsenyyttä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran mukaan kansanedustaja Mika Niikon kommentit eivät edusta perussuomalaisten linjaa.

8.2. 13:16

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo, ettei ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon Twitterissä esittämä Ukraina-kommentti edusta puolueen linjaa.

–  Se ei välttämättä ollut aivan osuvin twiitti, mutta toki ihmisillä turvallisuuspoliittisessa keskustelussa on oikeus esittää mielipiteitä, Purra sanoi toimittajille eduskunnassa STT:n mukaan.

–  Perussuomalaisten linjan mukaan kaikilla suvereeneilla valtioilla on oikeus itse päättää omista turvallisuuspoliittisista valinnoista. Me tietenkin tuemme Ukrainan koskemattomuutta ja toivomme, että länsi pysyy tässä yhtenäisenä, Purra sanoi.

Twitter-tilillään Purra kommentoi asiaa sanomalla, että Venäjän haikailulle etupiirien aikaan ei pidä antaa ”senttiäkään periksi”.

– Turvallisuuspoliittinen keskustelu ja mielipiteidenvaihto on sallittua. Tärkeissä ulko- ja turvallisuuspolitiikan tehtävissä toimivilta edellytetään kuitenkin keskittymistä Suomen linjan edustamiseen ja pidättyvyyttä muodostaa tai ainakin julkaista siitä selvästi eroavia kantoja, Purra totesi.

Tiistaina aamupäivällä lähettämissään Twitter-viesteissä Niikko totesi, ettei Ukrainalla käytännössä ole mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä ja että läntisten johtajien tulisi sanoa tämä julkisesti.

Lue lisää: Mika Niikon kannanotto Ukrainan Nato-jäsenyydestä tyrmistyttää – ”Suomen linjan vastainen, käsittämättömän ajattelematon”

Niikko poisti kohua herättäneet twiittinsä myöhemmin ja julkaisi viestin, jossa hän selitti sanomisiaan.

–  Toki olen sitä mieltä että jokainen itsenäinen valtio on vapaa hakemaan Nato-jäsenyyttä. Tällä hetkellä Ukrainan Nato-jäsenyys ei ymmärtääkseni ole realistinen. Jännitteiden lieventämiseksi vuoropuhelun jatkaminen ja uhittelun vähentäminen on tärkeää, Niikko totesi.

Niikon kommentit herättivät tuoreeltaan tyrmistystä muissa kansanedustajissa. Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä ehti jo pyytää perussuomalaisia vaihtamaan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajaa.

Kärnän mukaan Niikko liittyi twiitillään "avoimesti putinmielisten joukkoon pyrkimällä blokkaamaan suvereenin Ukrainan mahdollista natojäsenyyttä ja vaatimalla ymmärrystä Ukrainan rajalle joukkojaan keskittävälle Venäjälle".

– Tällainen käytös ja linjanveto ei ole soveliasta ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalle. Mikäli kyseessä ei myöskään ole perussuomalaisten virallinen kanta, kannattaisi perussuomalaisten ryhmän asettaa uusi henkilö valiokunnan puheenjohtajaksi. Mikäli mitään ei tapahdu, on tällaisella toiminnalla selkeästi perussuomalaisten siunaus ja hyväksyntä, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?