Sanna Marin: Korona­rajoituksista syytä luopua helmikuun aikana

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi Päätoimittajien yhdistyksen tilaisuudessa maanantaina, että hallitus valmistelee koronarajoitusten purkamista.

Pääministeri Sanna Marin (sd) tapasi maanantaina Päätoimittajien yhdistyksen jäseniä.

31.1.2022 12:26

Marinin mukaan hallitus neuvottelee koronastrategiasta keskiviikkona.

Linja on kuitenkin pääministerin mielestä selvä:

– Helmikuun aikana on syytä luopua rajoituksista, koska kansalaisten kestokyky on ollut pitkään koetuksella, Marin sanoo.

Rajoituksista luopuminen onnistuu, koska omikron on osoittautunut – onneksi – lievästi sairastuttavaksi koronamuunnokseksi, vaikka se onkin erittäin tarttuva. Tartuttavuuden takia sairaalakuormitus pysyy verrattain korkealla, mutta hallinnassa.

– Rajoitukset ovat yhteiskunnassa poikkeuksia. Siksi haluamme niistä mahdollisimman pikaisesti eroon.

Pääministeri Marinilta kysyttiin myös, miksi rajoituksia ei ole nyt jo purettu.

Esimerkiksi kirjailija ja valtion taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen kritisoi voimakkaasti tämänhetkisiä koronarajoituksia, joiden perusteet hän kokee mielivaltaisiksi.

Itkonen myös arvosteli rajoitusten asettajan, sosiaali- ja terveysministeriön (STM), tiukkaa koronalinjaa, joka ei pohjaa Itkosen mukaan tieteeseen, eikä huomioi hänen mukaansa kokonaiskuvaa.

– Ymmärrän hyvin eri alojen vaikeudet ja tuskan ja tuohtumuksen rajoitustoimiin. Monilla aloilla toimita perustuu ihmisten fyysiseen kohtaamiseen, ja nyt olemme joutuneet tätä rajoittamaan. Puramme rajoituksia asteittain niin nopeasti kuin pystymme.

Marin perusteli rajoitusten jatkumista sairaalakapasiteetilla eli sairaalahoidon tarpeella yleensä ja myös korkealla tehohoidon tarpeella. Pääministeri katsoi, että ei olisi hyvä, jos rajoitukset purettaisiin liian pian ja sitten niihin taas jouduttaisiin palaamaan.

Hallitus valmistelee vankemman koronapassin eli rokotepassin ottamista käyttöön.

Passi perustuisi rokotteille ja sairastetulle koronalle. Negatiivinen testitulos ei enää riittäisi. Yrittäjäjärjestöt tukevat hanketta, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ilmoitti yllättäen perjantaina, että rokotepassi on hyödytön. Passi on käytössä monessa maassa Euroopassa, muun muassa Ranskassa.

Marinin mukaan rokotepassiin liittyy oikeudellisia, erityisesti perustuslaillisia haasteita Suomessa.

Hän kuitenkin yllättyi THL:n kielteisestä kannasta.

– THL on muuttanut kantaansa. Aikaisemmin THL kannatti, koska sillä saadaan nostettua rokotekattavuutta. Miksi muuttivat, sen saamme varmaan kuulla keskiviikkona, kun he kertovat oman tilannearvionsa, Marin sanoi.

Pääministeriltä kysyttiin henkilökohtaista kantaa rokotepassiin?

– Mielelläni odotan lisäarvioita terveysviranomaisilta.

Koululaisten testipaketteja on ostettu 10 miljoonalla eurolla. Nyt on esiintynyt näkemyksiä, että testaamisesta ei ole enää hyötyä ja testit jäävät tyhjänpantiksi.

– Me tietenkin joudumme tekemään päätöksiä ajassa. Testeillä varaudutaan tulevaisuuden varalle, vaikka niille ei ole käyttöä nyt, niille voi olla käyttöä myöhemmin. Siksi on perusteltua, että meillä on testikapasiteettia käytössä Huoltovarmuuskeskuksen varastoissa, Marin sanoi.

Urheiluministeri Antti Kurvinen (kesk) on lähdössä Pekingin olympialaisiin.

Marin otti kantaa myös urheiluministeri Antti Kurvisen (kesk) matkaan Pekingin olympialaisiin. Kurvinen on lähdössä paikalle, vaikka moni länsimaa on osallistumassa diplomaattiseen boikottiin.

Kurvinen on sälyttänyt lopullisen päätöksenteon Kiinan-matkastaan hallitukselle ja ulkopoliittiselle johdolle.

Pääministeri Marinin mukaan matkapäätös on ministeri Kurvisen itse tehtävä. Hallituksessa ei ole keskusteltu diplomaattisesta boikotista.

– Kurvinen käyttää tässä asiassa omaa harkintaansa, Marin muistutti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?