Kommentti: Yli-Viikarin aika on ohi – tuomion jälkeen ei ole paluuta VTV:hen

Jotta virasto ei muutu täysin naurunalaiseksi, tulisi sen tehdä selväksi, ettei majatalossa ole sijaa johtajille, jotka eivät kykene toimimaan asemansa vaatimalla tavalla, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Olli Waris.

VTV:n entinen pääjohtaja Tytti Yli-Viikari sai perjantaina tuomion virkarikoksista. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

28.1. 18:18

VTV:n entisen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin perjantaina saama käräjätuomio on eräänlainen päätepiste tarinassa, joka alkoi jo kesällä 2017.

Tuolloin tiedot VTV:n tarkastusten vesittymisestä ja virastossa vallinneesta pelon ilmapiiristä tulivat ensimmäisen kerran julkisuuteen, mutta hautautuivat vuosien ajaksi.

Kun virasto nousi toisen kerran valtakunnallisen huomion kohteeksi loppuvuodesta 2020, oli Yli-Viikarin pääjohtajakausi jo loppusuoralla.

Lue lisää: IS kävi läpi valtiontalouden valvojan kulut – oma virasto puuttui Tytti Yli-Viikarin pesulakuluihin, matkojen hintalappu viime vuonna 55 266 euroa

Helsingin käräjäoikeudessa ei käsitelty VTV:n ydintehtävän rapautumista, entisen pääjohtajan leväperäisiä kuluselvityksiä tai hiusmuotoiluvalmennuksia, vaan kahta syyttäjän rangaistusvaatimusta.

Toinen tapaus koski Yli-Viikarin Finnair-pluspisteiden käyttöä ja toinen VTV:n virkamiehen kanssa tehtyä sopimusta, joka takasi virkamiehelle palkanmaksun yli kahdeksi vuodeksi ilman työntekovelvoitetta.

Sopimuksen arkkitehtejä olivat viraston oikeudellisista asioista vastannut johtaja Mikko Koiranen sekä Yli-Viikari.

Yli-Viikari sai tuomion molemmista, mutta tuomio jäi syyttäjän vaatimaa lievemmäksi. Hänen aisaparinsa Koiranen sai tuomion virka-aseman väärinkäyttämisestä.

– Toivottiin kovempia tuomioita, pelättiin lievempiä, yksi VTV:n työntekijä kuvaili virastolaisten tunnelmia käräjäpäätöksen jälkeen.

Syyttäjä oli vaatinut Yli-Viikarille ehdollista vankeutta. Tuomio tuli virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Juridiikkaan kantaa ottamatta tuntuu uskomattomalta, että valtion varojenkäyttöä valvovan viraston pääjohtaja käytti virkamatkoistaan kertyneitä palkintopisteitä perheensä yksityismatkoihin.

Juuri plussapisteiden käyttö oli asia, jonka Yli-Viikari systemaattisesti sivuutti ennen poliisin esitutkintaa. Asian toi alun perin julkisuuteen viime tammikuun lopussa Iltalehti.

Käräjäoikeuden mukaan virkamatkoista kertyneitä palkintopisteitä oli käytetty yksityismatkojen- ja ostosten tekemiseen 460 787 kappaletta ja näiden pisteiden laskennallinen arvo on ollut 5 934,94 euroa.

Kyse ei siis ollut kympeistä tai satasista vaan tonneista.

– Ottaen huomioon Valtiontalouden tarkastusviraston laissa määritelty tehtävä tarkastaa valtion taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä valtion talousarvion noudattamista, Yli-Viikarin asema eduskunnan valitsemana pääjohtajana, hänen saavuttamansa edun määrä, hänen tietoisuutensa virkamatkoilta kertyneiden lentopisteiden käytön valvonnan haasteellisuudesta sekä hänen menettelynsä heikentävä vaikutus Valtiontalouden tarkastusviraston toimintaa kohtaan koettuun luottamukseen, ei tekoa voida pitää kokonaisuutena arvostellen vähäisenä, käräjäoikeus muotoili kantansa asiaan.

Käräjäoikeuden mukaan maksuvälinepetoksen tunnusmerkistö ei täyttynyt, koska Yli-Viikari on ollut pistetilillään olleiden lentopisteiden laillinen haltija.

Sen sijaan käräjäoikeus katsoo Yli-Viikarin anastaneen lentopisteitä yksityismatkoihin, sillä lentopisteet ovat olleet VTV:n omaisuutta.

Tämä tekee järkeä: oma bonuskortti, omat pisteet. Firman tai viraston bonuskortti, firman tai viraston pisteet.

Lakitermein kyse on ollut käräjäoikeuden mukaan kavalluksesta.

Yli-Viikarilla on yhä VTV:ssä ylijohtajan virka. Viraltapanon edellytykset eivät täyttyneet, koska vankeutta ei tuomittu.

Käräjätuomion ja kaiken kuohunnan jälkeen on helppo yhtyä VTV:n luottamusmiehen Pasi Tervasmäen johtopäätökseen: Yli-Viikarin mahdollisuudet jatkaa ylijohtajan virassa VTV:ssä ovat olemattomat, eikä tämä johdu vain siitä, ettei virastossa ole enää ylijohtajien porrasta.

VTV:stä arvioidaan IS:lle, että irtisanomisperusteet täyttyvät sekä Yli-Viikarin että Koirasen kohdalla.

Tuomiostaan huolimatta Yli-Viikari kommentoi Ylelle, että hän palaa ylijohtajan virkaan, ”kun tämä oikeusprosessi etenee siihen vaiheeseen, että on mahdollista virkaan ja töihin palata".

Jää lukijan pääteltäväksi, onko tämä yliampuvaa itsevarmuutta vai puhetta henkilöltä, joka ei ole kosketuksissa tavanomaisiin realiteetteihin.

Selvää on, ettei VTV:n uskottavuus kestäisi Yli-Viikarin paluuta virastoon.

Jotta virasto ei muutu täysin naurunalaiseksi, tulisi sen tehdä selväksi, ettei majatalossa ole sijaa johtajille, jotka eivät kykene toimimaan asemansa vaatimalla tavalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?