Korona­ministerit: Ruoka­ravintoloille lisäaikaa, rajoitusten purkua kunto­saleille, pubeille ei armoa

Ravintola-ala pettyi uusiin linjauksiin.

27.1. 23:15

Hallituksen koronaministerit päättivät torstaina höllentää ravintoloiden aukioloaikoja.

Ruokapainotteiset ravintolat saavat olla helmikuun alusta lähtien auki kolme tuntia nykyistä pidempään.

Anniskelu voi jatkua kello 20 asti ja ravintolat voivat olla avoinna kello 21 asti.

Baarien ja pubien osalta rajoitukset pysyvät ennallaan. Anniskelu päättyy kello 17 ja baari sulkee ovensa kello 18.

– Ravintolarajoituksia ei voi kiertää koronapassilla 15.2. saakka, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen kertoi kokouksen jälkeen tiedotustilaisuudessa.

Passi on siihen saakka jäähyllä.

Osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja ministeri Hanna Sarkkinen kertoivat torstain tiedotustilaisuudessa, että alueille lähtee perjantaina ohjauskirje uusista linjauksista.

Koronaministerit ottivat ravintolarajoituksiin tiukemman kannan kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, joka näytti vihreää valoa ravintolarajoitusten purulle.

THL:n mukaan ruokaravintoloita voitaisiin pitää auki kello 21 saakka sellaisilla alueille, joissa on nouseva sairaalahoitotaakka.

Jos sairaalahoidon kuormitus on alueella tasainen, ravintolat voisivat olla auki kello 24 saakka.

Koronaministerit päätyivät lyhyempään aukioloaikaan ja samanlaisiin sääntöihin koko maahan.

– Kaikkia rajoituksia ei ole vielä mahdollista purkaa, sillä tautitilanne on vielä vakava ja vaara sairaanhoidon kapasiteetin ylikuormittumisesta ei ole vielä väistynyt, Sarkkinen perusteli rajoituksia.

Sarkkisen mukaan seuraavan kerran ravintolarajoituksia tarkastellaan kahden viikon päästä, viikolla 6.

Ravintola-alaa edustavan Maran toimitusjohtaja Timo Lappi on erittäin pettynyt. Hänen mukaansa moni yrittäjä kokee uudet säännöt pelkkänä kiusantekoa.

– Kun katsoo muita Pohjoismaita, siellä on monessa maassa ollut viikkokausia mahdollista pitää ruokaravintoloita auki kello 23 asti.

Mara esitti valtioneuvostolle, että jos ruokaravintolat olisi voitu pitää auki kello 23 asti, olisi voitu kutsua illallista tarjoilevissa ravintoloissa kaikki työntekijät takaisin töihin.

Pidempi aukioloaika olisi tehnyt mahdolliseksi kahden kattauksen illalliset.

Ravintola-alaa huolestuttaa se, että aukioloaikoja mietitään uudelleen viikolla 6. Lappi muistuttaa, että hiihtolomat alkavat helmikuussa.

– Jos anniskelupainoiset ravintolat, pubit ja yökerhot, eivät saa olla auki, tulemme näkemään viikoilla 8 ja 9 kaikkien aikojen mökkibileputken.

Pubeissa loppuu tarjoilu entiseen tapaan kello 17.

Hallituksen koronaministerit suosittelevat koronarajoitusten höllentämistä matalan riskin tilaisuuksissa ja tapahtumissa.

Täyssulusta on tarkoitus siirtyä lievempään rajoituksiin.

Koronarajoituksista päättävät aluehallintovirastot ja alueiden koronanyrkit. Sosiaali- ja terveysministeriö lähettää niille perjantaina ohjauskirjeen rajoitusten höllentämisestä.

Ministeriö toivoo, että helmikuun alusta alkaen aluehallintovirastot ja kunnat ottavat linjaukset huomioon omissa päätöksissään.

Ministeri Sarkkisen mukaan rajoitukset on tarkoitus asteittain poistaa matalan riskin kulttuuri- ja urheilutapahtumista, kuten teattereilta ja kuntosaleilta.

– Jotta erityisesti kulttuuritoiminnan ja liikunnan mahdollisuudet lisääntyisivät. Kulttuurilla ja liikunnalla on merkittäviä vaikutuksia ihmisten kokonaishyvinvointiin, Sarkkinen perusteli.

Koronapassi pysyy poissa käytöstä helmikuun puoliväliin asti.

Ministeri Sarkkinen kertoi, että valmistelussa on useita passiin liittyviä asioita. On myös pohdittu passin tulevaa roolia.

Koronaministerit totesivat torstain kokouksessaan, että koronapassissa tarvitaan jatkovalmistelua ja keskustelua eri ministeriöiden välillä.

– Tarvitaan varmasti myös hallituspuolueiden näkemyksiä siihen, miten koronapassin kanssa mennään jatkossa eteenpäin, osastopäällikkö Taneli Puumalainen lisäsi.

Useat ministerit olivat jo viime päivinä antamissaan lausunnoissa sanoneet, ettei nykyisille tiukoille rajoitustoimille ole enää perusteita.

Asiantuntijat ovat sanoneet koronatilanteen olevan menossa Suomessa parempaan suuntaan, mikä puhuu rajoitusten purkamisen puolesta.

THL:n ylilääkäri Otto Helve arvioi aiemmin torstaina, että koronaepidemian huippu saattaa olla Suomessa jollakin alueilla jo ohitettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?