Yhdellä alue­vaalien äänestys­alueella vain joka 13:s kävi äänestämässä – katso oman alueesi tilanne

Etenkin suurten kaupunkien ”avoimet” alueet erottuvat erityisellä äänestyslaiskuudellaan.

27.1. 14:57

IS listasi aluevaalien kaikkien äänestysalueiden tarkan äänestysvilkkauden. Tilasto kerättiin oikeusministeriön vaalidatasta. Vaalipäivän äänestyspaikkoja aluevaaleissa oli tällä kertaa 1 664. Oikeusministeriö julkaisi tarkistetut luvut keskiviikkona.

Katso jutun lopusta kaikkien Suomen äänestysalueiden lopulliset äänestysprosentit.

Heikoin äänestysprosentti oli Vantaan Lummetien äänestysalueella. Siellä vain 7,5 prosenttia käytti äänioikeuttaan. Asia selittyy sillä, että alueella äänestävät myös muualle merkitsemättömät kuntalaiset.

Näillä niin sanotuilla avoimilla äänestysalueilla äänestävät yleensä ne henkilöt, joita ei ole merkitty väestötietojärjestelmään mihinkään osoitteeseen. He ovat siis vailla vakinaista asuntoa. Näiden äänestysalueiden äänestysaktiivisuus poikkeaa siksi paljonkin muista alueista.

Lue lisää: Vantaan äänestysprosentti oli maan heikoin – ”Todella nöyryyttävä uutinen”

Muutkin Suomen laiskimmat äänestysalueet ovat saman tyyppisiä. Espoon, Tampereen ja Turun ”avoin alue” on laiskimpien kärjessä.

Vantaalla äänestysprosentti oli kauttaaltaan pieni. Koko kunnan keskiarvo oli tarkistuslaskennan jälkeen 38,1 prosenttia, kun koko maan keskiarvo oli sentään 47,5.

Katso alta oman äänestysalueesi tilanne. Voit hakea taulukosta tietoja kunnan tai äänestysalueen nimellä. Huomaa, että tietoja voi olla useammalla taulukon sivulla.

HUOM: Helsinki tai Ahvenanmaan kunnat eivät ole mukana alla olevalla listalla, koska ne eivät kuulu hyvinvointialueisiin, eivätkä helsinkiläiset tai ahvenanmaalaiset siksi äänestäneet aluevaaleissa.

Äänestysprosentti aluevaaleissa 2022

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?