Kokoomuksen Mykkänen kiitteli talous­politiikan arviointi­neuvoston raporttia: ”Se oli aiheellinen hätähuuto”

Arviointineuvosto penäsi raportissaan hallitukselta viipymättä suunnitelmaa julkisen talouden vakauttamiseksi ja suositteli sopeutustoimia korona­pandemian rauhoituttua.

Niin kokoomuksen Kai Mykkänen kuin kristillisdemokraattien Sari Essayah toivovat hallitukselta suunnitelmaa ja toimia talouden alijäämän ja velan vakauttamiseksi, jotta kaikki päätökset eivät jäisi seuraavalle hallitukselle.

26.1. 17:43

Oppositiopuolueet kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat yhtä mieltä talouspolitiikan arviointineuvoston kanssa.

Arviointineuvosto muistutti raportissaan, että hallituksen pitäisi tehdä heti suunnitelma julkisen talouden alijäämän ja velan vakauttamiseksi. Raportti suositteli vuosittain 0,2-0,4 prosentin sopeuttamistoimia BKT:stä.

Jos hallitus ei tee suunnitelmaa talouden ja velan vakauttamiseksi, kaikki sopeutuspäätökset jäävät tulevan hallituksen tehtäväksi

Ryhmäjohtaja Kai Mykkänen (kok) kiitteli arviointineuvoston raporttia.

– Se oli aiheellinen hätähuuto siitä, että tämän hallituksen alijäämäperintö on kohtuuton. Ensi ja seuraavalle vuodelle on tulossa erittäin raju alijäämä – tilanteessa, jossa ollaan noususuhdanteen korkeassa vaiheessa ja elvytysvaraa tarvittaisiin myöhemmin.

– Ja että kehysmenettely pitäisi pelastaa, niin että 0,2–0,4 prosenttia BKT:sta eli reilu miljardi vuodessa sopeutettaisiin menotasoa. Kokoomus on siihen valmis. Kysymme, että ovatko muut puolueet samaa mieltä – vai sitä mieltä, että voimme hyväksyä kärjistyvän alijäämäperinnön ja jättää seuraaville eduskuntakausille, Mykkänen totesi.

Jos hallitus ei tee sopeutussuunnitelmaa, sopeuttaminen ja leikkaukset jäävät seuraavalle hallitukselle?

– Niinhän tässä käy. Korot ovat keinotekoisesti keskuspankin toimesta nollissa, tätä iloista velkarallia voidaan muutama vuosi jatkaa. Hallitus kuittaa itselleen hyvää tarkoittavia menolisäyksiä ajattelematta sitä, että joudutaan vaikeisiin leikkauksiin, jos ei tehdä valintoja.

– Hallituksen pääongelma on se, että ei ole haluttu tehdä valintoja, jossa olisi vähemmälle toissijaiset tarpeet, vaan on tehty menolisäyksiä vähän joka suuntaan. Siis koronasta riippumatta pysyvät menot ovat nousemassa miljardeilla tämän hallituksen perintönä ja alijäämä kasvamassa, Mykkänen vastasi.

Mykkänen muistutti hallituspuolueita siitä, että talouden sopeuttaminen on edessä joko tämän vaalikauden lopulla tai seuraavalla vaalikaudella.

– Tässä eletään vailla huolta huomisesta, jota ei 90-luvulla olisi velkalastissa uivalla Suomella tehty. Nyt se tehdään, koska uusi porukka haluaa unohtaa ylivelkaantumisen kiroukset, ja EKP kuittaa lyhytaikaisesti korot nollaan.

– Demareiden ja keskustan kannattaisi muistaa, että jos he aikovat olla vakavasti otettavia vastuupuolueita myös ensi vuonna, ei kannata pistää päätä pensaaseen kuten tällä hetkellä tehdään, Mykkänen totesi.

Kansanedustaja, puheenjohtaja Sari Essayah (kd) penäsi myös hallitukselta pikaisia tekoja julkisen talouden vakauttamiseksi.

Essayahin mielestä vakauttamista ei pidä jättää seuraavalle hallitukselle.

– Vasemmistohallitus on ottanut ennätysmäärän velkaa ja rikkonut menokehykset. Kasvava velka-aste ja pitkään jatkunut rakenteellinen alijäämä ovat kestämätön yhtälö. Ilman toimia hyvinvointipalveluilta katoaa rahoituspohja. Talouden vakauttamista ei voi jättää seuraavalle hallitukselle, Essayah muistutti.

Seuraavat eduskuntavaalit pidetään ensi vuoden huhtikuussa, ja uusi hallitus aloittanee kesän korvilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?