Talouspolitiikan arviointi­neuvoston terveiset hallitukselle: Viipymättä suunnitelma julkisen talouden vakauttamiseksi

Arviointineuvosto on julkaissut vuosittaisen raporttinsa.

Raportti odottaa hallitukselta suunnitelmaa siitä, miten julkisen talouden rakenteellinen alijäämä ja velkasuhde saadaan kuntoon.

26.1. 10:46

Talouspolitiikan arviointineuvosto ymmärtää hallituksen korona-ajan finanssipolitiikkaa, mutta toivoo hallitukselta suunnitelmaa talouden sopeutuksesta.

– Julkisen talouden kestävyyden säilyttämiseksi olisi kuitenkin viipymättä laadittava suunnitelma julkisen talouden vakauttamisesta, neuvosto totesi.

– Suomen julkisessa taloudessa on rakenteellinen alijäämä kuten ennen kriisiäkin, mutta julkisen velan taso on nyt kohonnut. Julkista taloutta tulisi täten alkaa asteittain sopeuttaa. Sopeuttamisen ei tarvitse olla välitöntä, mutta sen pitäisi olla hallituksen suunnitelmia nopeampaa, raportti toivoo.

Neuvosto arvioi viime vuoden finanssipolitiikkaa, ja katsoo tulevaan.

– Ekspansiivinen finanssipolitiikka ja julkisen talouden alijäämä vuonna 2022 ovat perusteltuja. Valittu asteittain laskevien menojen finanssipoliittinen linja ei kuitenkaan välttämättä toteudu, talouspolitiikan arviointineuvosto näki.

Raportti on huolissaan vuosikymmenen jatkuneesta rakenteellisesta alijäämästä, ja talousviisaat odottavat hallitukselta vakauttavien suunnittelua pikaisesti.

– Jo yli vuosikymmenen vallinneen julkisen talouden rakenteellisen alijäämän odotetaan pysyvän suurena myös nykyisen kriisin jälkeen. Tämän vuoksi julkisen talouden vakauttamistoimenpiteiden suunnittelu olisi aloitettava mahdollisimman pian, neuvosto totesi.

Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan velka-aste kasvaa ilman korvaavia toimia.

Neuvoston mukaan velan vakauttamiseksi tarvittaisiin vuosittain vakauttamistoimia 0,2-0,4 prosenttia suhteessa BKT:hen.

– Jos pandemia on rauhoittunut, tuo 0,2–0,4 prosenttia voisi alkaa jo 2023, arviointineuvoston puheenjohtaja, professori Jouko Vilmunen totesi tiedotustilaisuudessa.

Ikääntyminen ja vihreä siirtymä aiheuttavat oman haasteensa.

– Pitkällä aikavälillä vihreän siirtymän ja ikäsidonnaisten menojen kasvun luomat menopaineet edellyttävät julkisten menojen uudelleenarviointia investointien ja kulutuksen välillä. Hallituksen kestävyystiekarttaa pitäisi konkretisoida esittämällä yksityiskohtaisesti riittävät poliittiset toimenpiteet julkisen talouden epäsuotuisten näkymien lieventämiseksi, neuvosto suositteli.

– Vihreään siirtymään liittyvät kasvavat menopaineet ja ikäsidonnaisten menojen kasvu edellyttävät julkisten menojen nykyisen rakenteen uudelleenarviointia, erityisesti investointien ja kulutuksen välillä. Säästöjä voitaisiin hakea tuista tai verovapautuksista, jotka eivät edistä ilmastonmuutoksen torjuntaa, raportti ehdotti.

Raportti löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?