Aluevaalien kolmen suurimman puolueen puolue­sihteerit MTV:llä: Alue­valtuustoihin lähdetään yhteis­työllä

Hallitus-oppositio-asetelmaan ei uskota, arvioivat kokoomuksen, SDP:n ja keskustan puoluesihteerit.

Petteri Orpon kokoomus nappasi vaalivoiton.

24.1. 9:52

Sunnuntain aluevaaleissa kolmen eniten ääniä saaneen puolueen puoluesihteerit uskovat, että uusissa aluevaltuustoissa toimitaan samalla yhteistyön hengellä kuin kunnanvaltuustoissa. Hallituksen ja opposition kaltaiseen vastakkainasetteluun ei uskota päädyttävän, puoluesihteerit kertoivat MTV:n Uutisaamussa.

Aluevaalien voittajapuolue kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko arvioi, että alueilla pelataan kuntapolitiikasta tutuilla säännöillä.

– Varsinkin me kolme suurta vanhaa puoluetta varmasti lähdetään yhdessä rakentamisen tielle. Vaikea olisi kuvitella kovin jyrkkää oppositioasetelmaa, Kokko sanoi.

Pääministeripuolue ja aluevaalien kakkossijalle nousseen Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm arvioi, että valtuustojen toimintaan vaikuttavat paikalliset poliittiset kulttuurit sekä puolueiden yhteistyökuviot.

– Tulevat aluevaltuutetut valitsevat myös sen koko johdon, jolle asetetaan tavoitteet ja strategiset ajatukset. Siitä se lähtee rakentumaan. Toivotaan, että hyvässä yhteistyössä tapahtuu, mutta on 21 aluetta ja kulttuurit voivat olla erilaisia, Rönnholm sanoi.

Puoluesihteerit iloitsivat kaikki puolueidensa vaalimenestyksestä. Kokko oli tyytyväinen kokoomuksen vaalivoitosta, kakkospaikalle nousseen Sdp:n Rönnholm puolestaan gallupien ylittymisestä. Kolmanneksi suurimman puolueen keskustan Riikka Pirkkalainen kertoi odotusten ylittyneen reilusti.

Kokoomus voitti ensimmäistä kertaa järjestetyt aluevaalit 21,6 prosentin äänisaalilla. Sdp sai 19,3 ja keskusta 19,2 prosenttia äänistä.

Aluevaaleissa äänestettiin aluevaltuustot uusille hyvinvointialueille, joita on 21. Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestäminen siirtyy ensi vuonna kunnilta hyvinvointialueille. Valtuustot aloittavat työnsä jo maaliskuussa.

Vaaleissa valittiin liki 1 400 aluevaltuutettua. Keskusta keräsi eniten valtuustopaikkoja yhdeksällä hyvinvointialueella, kokoomus oli suurin puolue kuudella ja Sdp neljällä hyvinvointialueella. Lisäksi kahdella alueella RKP sai enemmistön paikoista.

Puoluesihteerit korostivat MTV:n Uutisaamussa yhteistyön lisäksi puolueidensa tärkeimpiä teemoja palveluiden järjestämisessä. Kokoomuksen Kokko korosti talousmalttia, kun Pirkkalainen kertoi keskustan luvanneen lähipalveluiden vahvistamista. Rönnholm puolestaan sanoi, että demarit haluavat pitää huolta henkilöstön jaksamisesta ja pysyvyydestä tulevaisuudessakin.

Äänestysprosentti jäi aluevaaleissa kuitenkin 47,5 prosenttiin. Puoluesihteerit myönsivät, että äänestysaktiivisuus oli alhainen, vaikkakaan ei niin alhainen kuin mitä etukäteen enteiltiin.

– Aikaisemmin sosiaali- ja terveyspalveluissa vastaavissa hallintohimmeleissä suomalaiset eivät ole päässeet käyttämään suoraa demokratiaa. Tässä myönteinen puoli oli se, että nyt joka tapauksessa demokratia eteni eli oli suorat kansanvaalit, joissa päästiin valitsemaan näistä palveluista päättävät päättäjät, Pirkkalainen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?