Vihreiden heikko tulos aluevaaleissa saa kritiikkiä omilta: ”Puolueessa on selkeytettävä linjaa”

Vihreiden kannatus aluevaaleissa jäi 7,4 prosenttiin.

24.1. 4:16

Vihreät kärsi vaalitappion aluevaaleissa. Puolue sai 7,4 prosenttia äänistä ja sen kannatus laski viime kuntavaaleista noin kolme prosenttiyksikköä.

Monet vihreiden poliitikot kommentoivat vaatimattomaksi jäänyttä tulosta Twitterissä vaali-iltana.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karin mukaan puolueen on selkeytettävä linjaansa vaalitappion myötä.

– Raskas vaali-ilta. Oli tiedossa, että aluevaalit voivat olla vihreille vaikeat ja sitä ne olivat. Puolueessa on selkeytettävä linjaa ja löydettävä keinot lunastaa suomalaisten luottamus, Kari kirjoitti.

Vihreiden kansanedustaja Mari Holopaisen mukaan tappiota selittää se, etteivät aluevaalien teemat herätä niin suurta kiinnostusta nuorissa äänestäjissä. Hän nosti myös esiin Helsingin roolin. Helsinki ei ollut mukana aluevaaleissa.

– Ehdokkaat tekivät kovan työn. Vaalitulos kertoo, että muutoksia tarvitaan. Viesti ei tavoittanut.

Myös vihreiden entinen kansanedustaja Rosa Meriläinen nosti selkeyden puutteen yhdeksi syyksi huonoon tulokseen. Hänen mukaansa puolueelta puuttuu selkeä kokonaisnäkemys.

– Sisäänpäinlämpiävä yleisvaikutelma, Meriläinen myös analysoi.

Puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela sanoi vaali-iltana Ilta-Sanomille olevansa pettynyt tulokseen.

– Nämä olivat haastavat vaalit ja osuivat haastavaan hetkeen pandemian kanssa. Sote ei ihmisten mielikuvissa ole se ensimmäinen teema, joka vihreisiin julkisuudessa yhdistetään. Toki meillä on puolueessa kovia sote-osaajia. Sote ei kuitenkaan selkeästi ole teema, jossa puolueemme vielä riittävästi näkyisi tai kuuluisi. Uskottavuuden rakentaminen tällä saralla on meillä selkeästi edessä, hän arvioi puolueensa vaalitappiota, Suomela sanoi.

Lue lisää: Näin Iiris Suomela perustelee vihreiden vaali­tappiota: ”Uskottavuuden rakentaminen on meillä selkeästi edessä”

Myös puolueen varapuheenjohtajan ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ilmaisi pettymyksensä. Hän kirjoitti puolueella olevan nyt pohdinnan paikka.

– Puolueena meillä on mietittävää toivottua heikommasta tuloksesta. Uusissa aluevaltuustoissa meillä on näytön paikka, totesi myös perhevapaalla oleva puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?