Aluevaalien toisen ja kolmannen sijan taistelu jatkui yli puolen yön.

13 kuvaa, joihin vaali-illan jännitysnäytelmä tiivistyy

Kokoomus voitti historian ensimmäiset hyvinvointialuevaalit. Loppukiri oli todella tasainen toisesta ja kolmannesta paikasta jatkuen reippaasti yli puolen yön.


24.1. 1:45

Suomessa käytiin tänään historian ensimmäiset aluevaalit. Vaaleissa valittiin aluevaltuustot 21 hyvinvointialueelle. Paikkoja oli jaossa liki 1 400 ja niitä tavoitteli yhteensä yli 10 000 ehdokasta.

Kokoomus voitti historian ensimmäiset hyvinvointialuevaalit. Keskusta ja Sdp taistelivat toisesta paikasta ääntenlaskennan viime metreille asti.

Hyvinvointialueet ottavat ensi vuoden alussa kunnilta vastuun sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä.

Helsinki ja Ahvenanmaa olivat vaaleista sivussa, sillä pääkaupungissa kaupunki vastaa jatkossakin palvelujen järjestämisestä.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan kansalaiset olivat huolissaan siitä, mihin vasemmistolainen hallitus on viemässä Suomea. ”Huomenna palaa talousrealismi”, puolue uhosi voiton jälkeen.

Sanna Marin ja Petteri Orpo Kuntatalolla.

Kolmen suurimman puheenjohtajat Kuntatalolla median grillattavana.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ja SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin molemmat olivat sitä mieltä, että aluevaalien tulos ei vaikuta hallitusyhteistyöhön.

Annika Saarikko oli yhtä hymyä ihastellessaan keskustan ennakkoäänisaalista.

SDP:n puheenjohtajan, pääministeri Marinin mukaan puolueen odotuksia parempi tulos kertoo, että sote-uudistukselle on kansan tuki.

Riikka Purra ja Matti Putkonen perussuomalaisten vaalivalvojaisissa.

”Me emme luovuta, vaikka sotevaalit eivät tämän enempää perussuomalaisille kannatusta antaneet”, Perussuomalaisten Riikka Purra twiittasi seuraajilleen vaalien jälkeen.

Valtakunnalliseksi äänikuningattareksi nousi vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson. Vasemmisto tuli vaaleissa viidenneksi.

Sanna Marin ja Annika Saarikko Iltalehden haastattelussa.

Kokoomuksen Heikki Ketola vei ovelle toimitetut vaalipizzat keittiöön.

RKP oli tyytyväinen vaalitulokseen. Pohjanmaalla puolueen kannatus oli huikeat 50,2 prosenttia. Puolueen puheenjohtajan, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin vaalilause oli: ”Kun sinulla on vaikeinta, palvelujen tulee olla helposti saatavilla.”

Liike Nytin puheenjohtaja, Hjallis Harkimo kuulutti Twitterissä vielä vaalipäivänä: ”Nyt tarvitaan uusia ideoita ja nopeita ratkaisuja jonojen purkuun kuten perhelääkäri, Kela-korvaukset ja palvelusetelit.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?