Kommentti: Vanhojen puolueiden juhlat

Aluevaalien ennakkoäänet lupaavat hyvää kokoomukselle, demareille ja keskustalle. Perussuomalaiset on ahdingossa, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Ennakkoäänten tulos kelpasi demareille, keskustalle ja kokoomukselle.

23.1. 20:26

Ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänet lupaavat hyvää vanhalle kolmelle suurelle puolueelle kokoomukselle, demareille ja keskustalle. Kaikki olivat niissä yli 20 prosentissa.

Katastrofaalisimmalta tilanne näyttää perussuomalaisille, jotka jäivät ennakkoäänissä alle 10 prosentin. Vihreilläkään ei ole hurraamista, 6,9 prosenttia. 2010-luvun taisteluparista kummatkin ovat heikossa hapessa aluevaaleissa.

Illan aikana luvut toki voivat muuttua. Erityisesti perussuomalaisten äänestäjät ovat usein lähteneet liikkeelle vasta varsinaisena vaalipäivänä. Saa nähdä, toteutuuko tämä myös lumen ja koronan keskellä.

Vaalien asetelma suosii vanhaa oikeisto-vasemmisto-akselia. Kysymykset liittyvät hyvinvoinnin avainkysymyksiin. Kokoomuksella ja demareilla on niihin omat toisistaan eroavat ratkaisut. Varmat kannat on myös vasemmistoliitolla, joka pärjäsi ennakkoäänissä hyvin.

Keskusta pystyi kampanjoimaan maaseudun lähipalvelujen puolesta.

Nämä ovat politiikan hevijuusereiden vaalit, joissa uurnille ovat suunnanneet ne, joilla on selvät poliittiset mielipiteet. Tämä hyödyttää sellaisia puolueita, joiden kannattajista suuri osa on päättänyt kantansa jo vuosikymmeniä sitten.

Eduskuntavaalit ovat ensi vuonna. On liian aikaista sanoa, kuinka paljon nämä vaalit näyttävät suuntaa niihin. Agendat ovat erilaisia.

Nyt saavutetuilla voitoilla on kuitenkin iso propagandamerkitys. Erityisesti keskusta toivoo näiden vaalien muuttavan sen kannatuksen suunnan. Ennakkoäänten perusteella tämä on hyvin mahdollista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?