Sanna Marin tuskastui Orpoon HS:n tentissä: ”Kyllä minä voin sen vallan ottaa, mutta aika erikoista”

Kokoomuksen puheenjohtaja peräsi, mistä hallitus aikoo ottaa rahat hyvinvointialueiden työntekijöiden palkkojen yhtenäistämiseen.

Sanna Marin ja Petteri Helsingin Sanomien eduskuntapuolueiden puheenjohtajien aluevaalitentissä keskiviikkona.

19.1. 21:37

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo väitti Helsingin Sanomien aluevaalitentissä, että ensi vuoden valtiontalouden kehyksistä puuttuu rahat palkkaharmonisointiin eli sote-alan palkkojen yhtenäistämiseen.

– Jos hallitus ei niitä sinne osoita, niin se on pois alueilta ihmisten peruspalveluista. Haluan tietää, mistä ne rahat tulevat, Orpo sanoi.

Sote-uudistuksessa kunnista ja kuntayhtymistä siirtyy hyvinvointialueille noin 175 000 työntekijää. Lain mukaan liikkeenluovutuksen jälkeen palkat pitää harmonisoida eli maksaa samasta tehtävästä samaa palkkaa.

Hallitus aikoo nostaa palkat korkeimman palkan mukaiselle tasolle. Valtiovarainministeriön arvion mukaan harmonisointi maksaa noin 100–400 miljoonaa euroa.

Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan sote-uudistuksessa on erikseen korvamerkitty muutosrahaa, josta iso osa menee ICT-järjestelmiin.

– Palkkaharmonisaatiorahat ovat osana muutosrahoitusta, joka on osa isoa kokonaispottia. Ne on kirjattu sinne sisään. Kustannusten hillintä alkaa vasta useiden vuosien päästä, Saarikko sanoi.

Liike Nytin puheenjohtajan Harry Harkimon mukaan ensi vuoden budjetissa muutoskustannuksiin on varattu 48 miljoonaa euroa.

– Ja ne ovat menossa jo ihan muualle, Harkimo totesi.

Harkimon mukaan palkkaharmonisaatio tulee maksamaan 500 miljoonasta miljardiin euroon.

– Yhtään rahaa tähän ei ole varattu vielä. Siihen on pakko varata ensi vuonna rahaa.

Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin (sd) vahvisti, että palkkaharmonisaatio toteutetaan ja se tehdään korkeimpien palkkojen tasolle.

– Kehykset ovat poliittinen sopu. Ensi hallituskaudelle tullaan katsomaan, mikä on kehysten taso. Sitä ei tämä hallitus määrittele, vaan hallitusohjelmaneuvotteluissa taso katsotaan, Marin sanoi.

Marin totesi, että Sdp:n mielestä kehystasossa pitää huomioida se, että palvelutarpeet kasvavat ja soteen tarvitaan lisää rahaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko väänsivät sote-rahoituksesta Helsingin Sanomien tentissä.

Orpo painotti, että kehyksissä ei ole muutoskustannusrahoja kuin nimeksi.

– Näitä rahoja ei ole siellä, ja hallitus joutuu kehysriihessään sen ratkaisemaan. Minusta olisi oikein äänestäjiä kohtaan, että hallituksen piiristä joko valtiovarainministeri tai pääministeri kertoo, mistä nämä tulevat.

Orpo muistutti, että valtiovarainministeri Saarikko on sanonut tiukasti, että kehyksiä ei rikota.

– Mutta kun pääministeri sanoo, että kehyksiin ne laitetaan ja kehyksistä viis, niin..., Orpo aloitti, mutta Marin keskeytti hänet.

– Minä en sanonut... Petteri, eivät kehykset ole betonoitu asia. Kehyksistä sovitaan aina hallitusohjelmaneuvotteluissa. Oletko tosissasi sitä mieltä, että annat tässä vaikka minulle valtakirjan määrittää seuraavan hallituksen menokehyksen, Marin kysyi.

– En, Orpo vastasi.

– Kyllä minä voin sen vallan ottaa, mutta aika erikoista, Marin lausahti.

Orpo sanoi puhuvansa ensi vuoden kehyksistä, jotka Marinin hallitus päättää alkuvuodesta.

– Jos valtiovarainministeri sanoo, että kehyksistä pidetään kiinni, niin teillä on miljardien ongelma tai muuten se on hyvinvointialueilla, Orpo tokaisi.

Saarikko kertoi käyneensä asiaa läpi tänään erittäin tarkkaan alivaltiosihteerin kanssa. Hänen mukaansa palkkaharmonisaatiota tuskin ehditään toteuttaa vuonna 2023, jolloin hyvinvointialueet eli uudet työnantajat aloittavat.

– Suurin paine tulee kohdistumaan vuosiin 2024 ja -25, Saarikko sanoi.

Saarikko totesi Harkimolle, jonka luvut ovat hänen mukaansa ”vähän sinnepäin”, että ICT:n muutoskustannuksiin on varattu 440 miljoonaa euroa tuleville vuosille.

Myöskään perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan muutoskustannuksiin ei ole varattu riittävästi rahaa.

– Esimerkiksi Länsi-Uusimaa on kertonut, että on vaikeuksia saada hyvinvointialuetta käyntiin ajallaan. Puhutaan palkkaharmonisaatiosta. Samaan aikaan kaikki haluavat sote-sektorille lisää resursseja ja parantaa palveluita. Mikäli kehysten sisällä halutaan tehdä asioita ilman velanottoa, se ei ole mahdollista, ellei sitä oteta jostakin pois, Purra totesi.

Purra kysyi, miksei sote-sektorille voitaisi siirtää rahaa päästökauppatuloista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?