Purralta kova lausunto vanhusten­hoidon tilasta ISTV:n tentissä – Saarikko häkeltyi sana­valinnoista

Maakuntien kovimmat riitapukarit eli perussuomalaiset ja keskusta ottivat yhteen, kun taistelupari Riikka Purra (ps) ja Annika Saarikko (kesk) nousivat ISTV:n tenttilavalle keskiviikkona kello 9.

18.1. 21:00 | Päivitetty 19.1. 11:52

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ottivat tulisesti yhteen IS:n tentissä, jonka juontajana toimi IS:n erikoistoimittaja Timo Haapala.

Purran ydinviestinä oli, että nyt ollaan tekemässä uudistusta, johon ei ole varattu riittävästi rahaa. Saarikko taas ihmetteli, mikseivät perussuomalaiset esitä omaa vaihtoehtoaan, jos uudistus ei kelpaa.

Tentin loppupuolella kaksikko kävi tiukan sananvaihdon vanhustenhoidosta, kun Haapala pyysi puheenjohtajia välittämään terveisiä niille ihmisille, joiden omainen kituuttaa kotihoidossa eikä pääse hoitopaikkaan.

– Jokainen ansaitsee turvallisen ikääntymisen, paikka pitää löytyä jokaiselle. Yksi asia, jossa emme ole onnistuneet tarpeeksi, on omaishoitajien käytännön tuki ja toinen on välimuotoinen asuminen ympärivuorokautisen hoivan ja yksin kotona pärjäämisen välissä. Meillä on yksittäisiä hyviä malleja, joissa on rakennettu yhteisöllinen asuminen, pieni turva ja tuki, tai ratkaisuja, joissa perhehoito on vaihtoehto. Näihin voivat nimenomaan aluevaltuutetut puuttua, Saarikko sanoi.

– Annika kertoi hyvin erilaisia vaihtoehtoja siihen, miten yhteisöllisyyttä voidaan lisätä, tosiasia Suomessa on, että erityisesti tietyissä kunnissa tietyillä alueilla hoitolaitokseen ei pääse, kategoriat ovat liian tiukkoja, kun ihmisillä on käytännössä pää kainalossa, hän ei kykene enää lainkaan elämään yksin, niin silloin hän voi saada hoitopaikan laitoksesta, jossa hänen olemisensa todennäköisesti entisestään heikkenee. Se, että uudistus ja aluevaltuustot voisivat tehdä jotakin ihmeellistä, saa kysymään, miksei se ole ollut mahdollista kunnissa, joilla on ollut sama mahdollisuus tähän asti. Tiedämme erittäin hyvin nämä ongelmat, vanhustenhoidon tila on edelleen paikoin katastrofaalinen, se on laitonta heitteillejättöä kotona ja laitoksissa asuminenkaan ei aina ole kovin onnellista, Purra totesi.

– Riikka Purra, tämän tapainen puhe vanhustenhoidosta saattaa kyllä joitakin hoivatyöntekijöitä aristaa, sanoitte, on heitteillejättöä ja laitoksissa kunto tulee vain huonontumaan, meillä on onneksi hyvääkin hoivaa tässä maassa, Saarikko puuttui Purran puheisiin.

– Ei ole kukaan kieltänyt sellaista, emmekö puhuneet vanhustenhoidon ongelmista.

– Kyllä, siitä sai sen kuvan, että laitoksissa ihmisen kunto vain romahtaa.

– Mikäli ihminen pääsee laitokseen, kun hänen hoitokykynsä on yleensä romahtanut, niin harvemmin se siellä laitoksessa enää paranee. Tietenkin näihin asioihin pitäisi puuttua aiemmin.

– Se on ihan oikea kysymys Riikalta. Oletan, että meillä on ollut vähän kuin mustekalalonkeroita erilliskanavia, kuntayhtymiä, sairaanhoitopiirejä, sosiaalitoimi, terveyspalvelut, kaikki erillään, kun ne muodostetaan yhdeksi kokonaisuudeksi, on mahdollista rakentaa ratkaisuja, joissa painopistettä vahvistetaan nimenomaan peruspalveluissa ja vanhustenhoiva tulee olemaan aluevaltuutettujen ehkä tärkein tehtävä, Saarikko päätti vanhuskeskustelun.

Tentin vetäjä Haapala odotti ennakkoon Purran ja Saarikon kaksintaistelusta yhtä aluevaalien kovimmista.

– Kun vaalikeskustelua seuraa, niin varsinkin maakuntatasolla keskusta ja perussuomalaiset tuntuvat olevan melkein verivihollisia, ne ovat toistensa kimpussa koko ajan enemmän kuin muiden, Haapala ennakoi ennen ”kaksintaistelua”, josta muodostuikin varsin kipakka.

  • Purran ja Saarikon ”kaksintaistelun” hetki hetkeltä -seuranta on luettavissa tämän artikkelin lopussa.

Sama näkyi Haapalan mukaan jo viime kesän kuntavaaleissa, eikä tilanne aluevaaleissa ole muuttunut.

– Vastakkainasettelu näkyy myös vaaliohjelmissa, varsinkin perussuomalaisten osalta. Purran puolue on kohdistanut tykinpiiput kepua kohti.

– Perussuomalaisten ohjelman mukaan koko sote-uudistus on mitoitettu entisen maaseudun mahtipuolueen hillotolppien maksimoimisen mukaan. Saa nähdä, mitä Saarikko vastaa hillotolppasyytöksiin.

– Ja ehkä Purra vielä perustelee, päätetäänkö aluevaltuustoissa bensan hinnasta, Haapala naurahti.

Tiistaina ISTV:ssä väittelivät vasemmistoliiton Li Andersson, Rkp:n Anna-Maja Henriksson ja kristillisdemokraattien Sari Essayah.

Tentin voit katsoa näistä uutislinkeistä:

Syytökset lensivät IS:n vaali­tentissä – ministerit kiistivät verojen nosto­aikeet: ”Tämä on ihmisten hämäämistä”

Essayah syytti ISTV:n tentissä hallitus­puolueita uusien puolue­tukien ajamisesta – Henriksson: ”Nyt menee populismin puolelle”

Maanantaina tentissä olivat puolestaan Liike Nytin Hjallis Harkimo ja vihreiden Iiris Suomela.

Tentin voit katsoa näistä uutislinkeistä:

Harkimo ja Suomela ottivat kiivaasti yhteen IS:n kaksin­taistelussa: ”Kukaan ei kerro, mistä ne rahat otetaan”

Hjallis Harkimo ja Iiris Suomela väänsivät palveluiden keskittämisestä – ”Kymmenen vuoden kuluttua alueita ei ole näin paljon”

Torstaina ISTV:n vaalitentissä kello 11.30 ovat Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

19.1. kello 11.52: Lisätty juttuun Saarikon ja Purran sananvaihto vanhustenhoidosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?