VATT: Hallituksen esitys hoito­takuusta epä­realistinen – ”Rahallisia vaikutuksia mahdoton arvioida”

Tutkijoiden mukaan esityksessä ei huomioida riittävästi henkilöstöpulaa eikä suunnitelman hintaa ole laskettu riittävän tarkasti.

Hoitaja kuljetti potilasta Satakunnan keskussairaalassa.

18.1. 14:57

Hallituksen esitys perusterveydenhuollon hoitotakuun kiristämisestä ei ole nykymuodossaan mahdollinen toteuttaa, arvioivat Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkijat (VATT) sosiaali- ja terveysministeriölle antamassaan lausunnossa.

Hallituksen suunnitelmien mukaan hoitoon tulisi jatkossa päästä nykyisen 90 päivän sijaan seitsemässä päivässä. VATT:n erikoistutkijat Tanja Saxell ja Markku Siikanen pitävät suunnitelmaa epärealistisena, sillä siinä ei huomioida riittävästi hoitoalaa vaivaavaa työvoimapulaa eikä tarvittavan lisärahoituksen suuruutta. Lisäksi tutkijat arvostelevat hallitusta esityksen pohjana olevien laskelmien puutteellisuudesta.

VATT:n mukaan suurin ongelma on terveysalan työvoimapula. Tutkijat huomauttavat, että vuonna 2019 sote-alalla täyttämättä jäi lähes 25 000 työpaikkaa ja työvoimapula on pahentunut entisestään koronakriisin aikana.

Ratkaisuksi esitetään alan houkuttelevuuden lisäämistä esimerkiksi palkkoja korottamalla ja työn kuormittavuutta vähentämällä sekä perusterveydenhuollon johtajuutta parantamalla. VATT myös lisäisi lääkärien koulutusmäärää.

Työvoimapulan poistaminen tarkoittaisi käytännössä menojen lisääntymistä merkittävästi. Hallitus on arvioinut kustannusten voivan nousta 9–10 prosentin verran uudistuksen myötä vuosina 2023–2025.

VATT:n mukaan näiden laskelmien luotettavuutta on mahdotonta arvioida.

– Uudistuksen rahallisia vaikutuksia ja sen aiheuttamia muutoksia esimerkiksi työvoimatarpeeseen on mahdotonta arvioida, koska hallituksen esityksessä ei tuoda esille, miten vaikutukset on tarkkaan ottaen laskettu. Myöskään tutkimusnäyttöä ei ole hyödynnetty riittävästi uudistuksen perusteluissa, Saxell ja Siikanen arvioivat VATT:n tiedotteessa.

Valmistellun lakiesityksen tavoitteita tutkijat pitävät kannatettavina. Toteutuessaan uudistus lisäisi yhdenvertaisuutta ja kaventaisi terveys- ja hyvinvointieroja sekä edistäisi potilasturvallisuutta.

Hoitotakuu-uudistuksen olisi tarkoitus tulla voimaan 1. huhtikuuta 2023 eli samoihin aikoihin hyvinvointialueuudistuksen kanssa.

VATT arvostelee hallitusta kahden näin suuren uudistuksen tekemisestä samaan aikaan. Tutkijoiden mukaan hoitotakuu-uudistus tulisi tehdä vaiheittain alueellisesti ja ajallisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?